Home / archiefcentraal / van hijum cda in de bres voor veldzicht

van hijum cda in de bres voor veldzicht

De Tweede Kamer debatteerde donderdag bijna de hele dag over het plan van Teeven om zo’n 340 miljoen euro te bezuinigen op het gevangeniswezen. ‘Enkelbanden’ en miljoenenbedragen domineerden het debat, maar de tbs-klinieken speelden een beperkte rol. “We hebben vrijdagochtend met onder meer de directie de balans van het debat opgemaakt,” zegt Van Hijum, die al eerder op werkbezoek was in Balkbrug. “Men heeft een behoorlijke klap gekregen. Er was in het debat heel weinig aandacht voor de inhoudelijke bezwaren tegen sluiting en de alternatieven, die ook door Veldzicht zelf zijn aangedragen. Ze hebben niet het idee dat ze echt gehoord zijn.”

Gedwongen door de Tweede Kamer komt Teeven over twee weken met een aangepast plan – er gaan onder meer minder gewone gevangenissen dicht – en daar houden ze zich bij Veldzicht aan vast. “Iedereen bij de kliniek was heel strijdvaardig en dat was goed om te zien. Ze hebben een goed verhaal en zijn, terecht, overtuigd van hun bestaansrecht. Veldzicht is een vangnet voor heel zware gevallen en er zijn reële alternatieven voor het plan van Teeven.”

Hoe groot de kans is dat Veldzicht alsnog op de één of andere manier open kan blijven kan Van Hijum niet zeggen. “Ze hebben een goed verhaal en dat is wat telt. Ik ga ze nu helpen om tot het uiterste te gaan om daarvoor waardering en draagvlak te krijgen bij onder meer de fracties van VVD en PvdA, de staatssecretaris zelf en de minister van Financiën.”

Lees ook

Steekpartij bij Veldzicht Balkbrug: twee medewerkers gewond

Bij de kliniek Veldzicht in Balkbrug, waar psychiatrische zorg wordt verleend, zijn bij een steekpartij twee …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.