tuinen in en rond ommen weer open

De tuinen staan in bloei en dat is voor liefhebbers het uitgelezen moment om de poorten naar hun tuinen open te zetten voor andere liefhebbers. Vrijdag, zaterdag en zondag houdt de vereniging Groei en Bloei de jaarlijkse Open Tuin Dagen en Ommen doet weer mee. 27 tuinen in Ommen en omgeving zijn te bezichtigen.

Groei en Bloei heeft een boekje samengesteld met routes voor de drie dagen en informatie over de tuinen. Tuinliefhebbers kunnen bijvoorbeeld op bezoek bij Hans en Irma Wapenaar, die aan de voet van de Besthmenerberg wonen. Hun tuin van 2500 vierkante meter bestaat uit onder meer een grote vijver, een groenten- en kruidentuin en een kas voor de hobby van de tuinvrouw: het kweken van planten en bomen uit zaad. In de kleine boomgaard staat haar trots: een uit zaad opgekweekte moerbeiboom, die in veertien jaar tijd tot een hoogte van zeven meter is uitgegroeid.

Ook bij Henk en Hennie Pouls is de tuin twee dagen open. “Onze boerderij in Het Reestdal geeft volop de mogelijkheden om hobby’s uit te oefenen,” zegt Hennie. “Voor Henk zijn dat de koeien en kalfjes, maar voor mij is dat de tuin.” Ze heeft haar tuinen ingericht naar de ideeën van Mien Ruys. “Dat betekent rechte vakken, buxusblokken en borders die op kleur aangelegd zijn.” Ze somt een hele serie planten en struiken op die in haar tuin te bewonderen zijn. “Na diverse aanpassingen in het ontwerp is de tuin de laatste jaren een echte wandeltuin geworden, waardoor je telkens een andere kijk op de tuin en de landelijke omgeving krijgt.”

Bij Henk en Meta Weteringe is de tuin één dag voor bezoekers geopend. “Wij hebben in 1988 een heerlijk oud huis gekocht. De tuin stond ons niet aan, dus we hebben alles verwijderd en er onze eigen tuin van gemaakt. Er zijn nieuwe borders gemaakt met een pergola, een rozenboog voor een mooie doorkijk, een zitje van oude waaltjes, zodat je ‘s morgens al vroeg in het zonnetje kunt zitten en een kippenhok met ren voor leven in de brouwerij. De schoolkinderen en wij genieten hiervan. Ook hebben we nog een kleine vijver met vissen, waar ook veel vogels komen drinken.”

Voor liefhebbers is er dus van alles te zien en zij kunnen allerlei nieuwe ideeën opdoen. De deelnemende tuinen zijn open op vrijdag 21 juni van 13 tot 21 uur, op zaterdag 22 juni van 10 tot 17 uur en op zondag 23 juni van 10 tot 18 uur. Het routeboekje kost 4 euro en dient als toegangsbewijs voor twee personen. De routes zijn met de auto of de fiets te volgen en de boekjes zijn te koop bij Boekhandel Bruna aan de Kruisstraat in Ommen en bij het Natuurinformatiecentrum Hammerweg 59 a te Ommen. De tuinen zijn ook apart te bezoeken. Let wel op: sommige tuinen zijn slechts één of twee dagen open.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.