theo bakker liet de zon groeien

Het is al lange tijd een begrip in het Vechtdal: Voorbrug 1 in Ommen. In 1893 werd hier Hotel De Zon gevestigd. 120 jaar later staat het hotel er nog steeds in volle glorie en is het een gevestigde naam in het Vechtdal en ver daarbuiten. Het hotel was van 1976 tot 1995 in handen van Theo Bakker: “Het was een heel mooie tijd. Ik kijk er tevreden op terug.”

Uitbreiden, uitbreiden en nog eens uitbreiden. Dat tekende de periode van Theo Bakker in De Zon. “Wanneer ik terugdenk aan mijn tijd in De Zon herinner ik me vooral de vele verbouwingen. Ik ben 19 jaar eigenaar geweest en we hebben in die periode wel 20 keer uitgebreid en verbouwd.” “Toen ik het in 1976 kocht was het nog een familiepension met maar één kamer met bad. Toen ik het uiteindelijk verkocht waren er 25 kamers, elk met eigen badkamer en douche.”

Theo Bakker zette Hotel De Zon ook op de kaart door zijn voorliefde voor 1 april grappen. Het nieuws van ‘de aangespoelde haai’ is misschien wel de meest bekende en de meest geslaagde grap van de voormalig eigenaar geweest. Hij had de hand weten te leggen op een echte haai en had deze bij de steiger van het hotel gelegd. Daarna vertelde hij dat de haai was aangespoeld. De promotiestunt was een succes, de Nederlandse kranten schreven over de aangespoelde haai in Ommen. “Het stond zelfs op de voorpagina van de Telegraaf.”

De voormalig eigenaar herinnert zich ook nog andere stunts. “We organiseerden bijvoorbeeld een rondvaart naar Vilsteren. De gasten dronken eerst een aperitief op de rondvaartboot die richting Vilsteren voer. Daar liet ik iedereen uitstappen om een spelletje te spelen. Ze moesten met een lepel met daarop een ei zo snel mogelijk naar een fles jenever toe. Wie het snelst zou zijn mocht de fles houden.” Maar het terrein waarop Bakker zijn gasten afzette was ‘verboden terrein’. “Ik had de jachtopzichter ingehuurd. Die zat achter een boom en schoot dan een keer in de lucht. De mensen wisten niet hoe snel ze weer in de rondvaartboot moesten komen.”

Vrijwel elk jaar werd er wel een 1 april grap uitgehaald ter promotie van De Zon. “Het was elke keer raak. Iedereen stonk er altijd weer in, totdat de mensen het op een gegeven moment doorhadden.”

De tijd in De Zon betekent veel voor Theo Bakker. “Het is mijn levenswerk geweest. Ik ben zeer trots op alles wat er in die 19 jaar is bereikt.” Spijt van de verkoop van het hotel heeft hij niet: “Een feest moet op het hoogtepunt stoppen. Dat heb ik dan ook gedaan.” Hoewel hij geen eigenaar meer is, komt hij nog regelmatig in De Zon. “Ik woon in Ommen, dus ik kom er sowieso vaak langs. Ik ben er verder toch wel een keer per maand.”

Tegenwoordig heeft Bakker een kookstudio in Ommen. In ‘Onder de Pannen’ wordt er door gezelschappen zelf gekookt. “Dat is natuurlijk heel wat anders dan in een hotel. In de Zon zei ik altijd ‘Goedendag meneer, wat kan ik voor u doen’. In de kookstudio zeg ik ‘Henk wil jij deze pan even afwassen’.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.