Home / archiefcentraal / spijkerschrift gehaakt eendje

spijkerschrift gehaakt eendje

De zomeravonden lenen zich af en toe voor wat ontspanning aan de wal. Starend over het water samen met onze viervoeter genieten we heerlijk van het fijne weer. De dobber hangt stil in het water. Ieder druk met zijn eigen gedachten. De een mijmert van een dikke karper, een ander van een heerlijk vers bot en ik denk aan niets. Heerlijk gewoon. Vissers-yoga. Serene rust hangt over het water op een familie eenden na. “Nee hè,” schrikt mijn zoon op van zijn gedroomde vangst. “Laat ze alsjeblieft een stuk verderop gaan zwemmen.” En met de hengel heen en weer zwaaiend jaagt hij de eenden weg.

Nieuwsgierig en ook wat hongerig komt familie Duck toch onverwacht weer terug. Helaas net op het moment dat het gehaakte vissenlokvoer het wateroppervlak raakt. En met een hap-slik-weg zit de haak vast in het bekkie van een baby-eendje. Paniek op het water en aan de kant. Met de rust in mijn hoofd zie ik alles voor me gebeuren en probeer de ontstane reacties te temperen.

Zoonlief schiet desondanks toch in de stress en moeder-eend ook. Ik stap het water in en probeer de lijn voorzichtig naar me toe te trekken. In een soort van Bermuda-driehoek. Een boze mama-eend, een eendje die zich los probeert te duiken, een zoon met schuldgevoel en twee enerverende op sensatiebeluste dochters die de vangst ontdekten vanuit het kamerraam. Hectiek en sensatie is compleet wanneer een dochter gillend aan komt rennen met de telefoon in de hand. “Bel de dierenambulance! De dierenambulance!” Seniorzus komt erachteraan hobbelen met een schaar en de dierenopvang, in de vorm van een plastic bench. Dat is er echt eentje van de moeder. Op alles voorbereid.

Ondertussen overweeg ik de ambulance, maar dat lijkt mij iets teveel van het goeie. De dierenarts biedt meer uitkomst. Daar kunnen we per direct terecht. En in een vloek en een piep is het haakje verwijderd. De vriendelijke dierendokter rekent geen kosten omdat het tijdstip van komen hem goed zint. Hij stelt dat als we ’s avonds laat waren gekomen er een ander tarief wordt gerekend. Maar dat was vast niet gebeurd want in het donker wordt er bij ons niet gevist, is mijn redenatie.

De kalmte keert terug op het water en bij de weer complete eendenfamilie. Het visserslatijn heeft nu een hele andere benadering gekregen, met een gelukkige wending. This little ducky is completely lucky!

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.