Home / archiefcentraal / ponys op paar vierkante meter langs regge

ponys op paar vierkante meter langs regge

Wat doet deze pony aan de verkeerde kant van het prikkeldraad, omgeven door brandnetels, aan de rand van een weiland langs de Regge? Die vraag drong zich bij ons op toen we – rijdend over de N348 – dit dier hier zowel ’s ochtends als ’s middags op precies hetzelfde plekje zagen staan. We namen daarom een kijkje en stelden de politie op de hoogte, maar daar vonden ze het geen probleem.

Om de pony en zijn omstandigheden wat beter te bekijken reden we een blokje om en liepen het weiland in. De weide ligt in de driehoek tussen de N348, de Vecht en de Regge. We zagen een pony die voor zichzelf over een meter of tien een looppad langs het prikkeldraad had gecreëerd. Achter hem stroomde een flink stuk lager het water van de rivier de Regge en aan beide kanten naast hem stonden de brandnetels minimaal een halve meter hoog. Aan geen van beide kanten leek de pony onlangs een poging te hebben gewaagd om zich een weg door het onkruid te banen. Even verderop was de oever van de rivier enigszins verzakt, waardoor het onwaarschijnlijk leek dat de pony daar langs zou kunnen.

Enkele tientallen meters – en heel veel brandnetels verder – bleek een tweede pony te staan. Die had weliswaar wat meer bewegingsruimte, maar iets verderop werd het paadje tussen het prikkeldraad en het water dusdanig smal dat het zeer twijfelachtig is of hij daar langs zou kunnen, zonder in het water te vallen.

De dieren waren weliswaar niet mager, maar van één zagen de hoeven er volgens een kenner erg slecht uit. Behalve de brandnetels en wat ander onkruid hadden de dieren geen eten. Het water van de Regge stroomde vlak langs hen, maar omdat het water een stuk lager stond dan de wal leek het onwaarschijnlijk dat de pony’s daarbij zouden kunnen.

Al met al leek het ons genoeg om er een telefoontje naar ‘144, red een dier’ aan te wagen. We kwamen uiteindelijk uit bij de politie, waar ze ons verzekerden dat een collega van de dierenpolitie er de volgende ochtend naar zou kijken. De dame aan de telefoon beloofde ons dat haar collega ons terug zou bellen over zijn bevindingen.

Zo geschiedde. De politieman in kwestie had een kijkje genomen en overleg gevoerd met de eigenaar. Zijn conclusie: de dieren konden gewoon langs het water lopen en hadden eten en water. In zijn ogen was er dus geen probleem. Dat ze door hoge brandnetels zouden moeten – “Dat maakt ze niets uit” – en water uit de rivier zouden moeten drinken, deed niet ter zake: “Daar kunnen ze gewoon bij.” Of het dan een normale situatie is? “Ik ben geen expert, maar we sturen een foto naar de dierenbescherming.”

Donderdagochtend stonden ze in ieder geval nog op precies hetzelfde kleine stukje grond.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.