Home / archiefcentraal / ommen gaat situatie rond brug aanpassen

ommen gaat situatie rond brug aanpassen

Nadat de heringerichte Hessel Mulertbrug begin mei geopend werd, barstte de kritiek los. Onduidelijk, gevaarlijk, onoverzichtelijk en dramatisch, waren kwalificaties die voorbijgangers gebruikten om de nieuwe situatie te omschrijven. PvdA-fractievoorzitter Gerrit de Jonge stelde kritische vragen aan burgemeester en wethouders. Die laten nu weten dat ‘samen met de betrokken partijen’ nog voor de zomervakantie diverse aanpassingen gerealiseerd gaan worden. “Uitgangspunten zijn dat de conflictpunten van het fietsverkeer worden gescheiden van die van het autoverkeer, zodat de fietsers geleidelijk aansluiten op het overige verkeer.”

Gezien de snelheid waarmee gereden wordt is de situatie volgens het college ‘objectief gezien’ veilig genoeg voor alle weggebruikers, maar de ‘subjectieve veiligheid’ wordt eveneens serieus genomen. “Vooral voor de kwetsbare groepen als fietsers in het algemeen en oudere fietsers, kinderen en mensen met een beperking in het bijzonder. Om ook dat deel van de verkeersveiligheid te verbeteren, voeren we de aanpassingen door. Het belangrijkste is dat de fietsers meer duidelijkheid krijgen over de manier waarop ze moeten aansluiten op het overige verkeer en hoe het vervolg van de fietspaden loopt.”

Hoewel er een gewenningsperiode nodig is, is volgens het gemeentebestuur door verschillende elementen duidelijk gemaakt dat het om een uitritconstructie gaat. In tegenstelling tot De Jonge, is het college niet van mening dat een rotonde een betere oplossing was geweest. De Varsenerdijk moet in 2020 verkeersluw zijn en de inrichting van de brug is één van de maatregelen die daarvoor nodig is. “Het doorgaand verkeer moet zoveel mogelijk via de Coevorderweg worden aangestuurd en een rotonde is een minder geschikt ‘gereedschap’ om dat doel te bereiken.”

Ook wilde De Jonge weten of het college aansprakelijkheid bij ongelukken uitsluit. “De kruising is ingericht volgens de geldende richtlijnen. Het is echter aan de rechter om te bepalen of de wegbeheerder, in een concrete situatie, aansprakelijk kan worden gesteld.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.