marlisa en marion prokkelen in dalfsen

Marlisa rondde begin dit jaar haar opleiding af op de Twijn in Zwolle (speciaal onderwijs). Ze liep daarvoor stage bij de Leerwerkcentrum. Nu doet ze daar receptiewerk en maakt ze kaarsen. “Zo lang als ik mij kan heugen zit ik in een rolstoel. Bij mijn geboorte heb ik een hersenbloeding gehad”, vertelt Marlisa. Ze legt uit dat ze spastisch is en daardoor ook vaak moe is. Het centrum biedt verschillende ervaringsplekken aan mensen met een beperking. Ze blijven er een tijdje werken en gaan vervolgens ergens anders aan de slag. Iedereen die binnenkomt krijgt drie maanden de tijd om samen te bepalen hoe het verdere traject eruit gaat zien.

Door het hele land vonden er ontmoetingen en activiteiten plaats. Deelnemers met een beperking kregen ook de kans om een dag mee te lopen bij een bedrijf of instelling. “Stefan en ik zijn een paar maanden geleden gevraagd voor de Prokkelcommissie. Ik dacht eerst, prokkelen wat is dat? Toen heeft Ageeth (beheerder) het uitgelegd. De anderen vroegen aan ons waar we bijvoorbeeld tegenaan zouden lopen tijdens die stagedag. Wij zitten in een rolstoel, de rest van de werknemers hier niet. Wij hebben de meeste verzorging nodig. Ik vind het prettig vooraf te weten waar ik die dag hulp bij nodig heb en waar niet. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor de mensen die mij moeten helpen.”

Marlisa noemt nog andere voorwaarden waar de stageplek voor één dag aan moet voldoen. “De paden moeten breed genoeg zijn voor rolstoelen en er moet een aangepast toilet zijn. Voor ons is het ook belangrijk dat het vervoer goed geregeld is.”

“We startten die dag ‘s ochtends in Dalfsen bij het gemeentehuis waar de opening was. Daarna gingen we in groepjes door naar onze Prokkel-plek. Zo gaan er mensen van ons naar Schiphol, de politie of brandweer. Ik ging bij het dierenasiel kijken in Balkbrug. Vooraf mocht je op een briefje drie plaatsen naar keuze invullen. Bij mij hadden ze allemaal met dieren maken. Ik heb zelf ook een Golden Retriever en word altijd heel vrolijk van dieren, vooral honden en dolfijnen. Ze zijn zo eerlijk en voelen je zo goed aan. Als ik een dag heb met heel veel pijn, dan komt mijn hond de hele tijd bij me liggen, zo lief.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.