Home / archiefcentraal / jubileum 65 jaar de wolfskuil

jubileum 65 jaar de wolfskuil

‘Je kind op basisschool leeftijd babyvoeding geven zodat ze in ieder geval voldoende vitamine binnen krijgen. Een smoesje verzinnen omdat je geen sportschoenen kunt betalen’. Schijnende voorbeelden geeft Patricia Nijland, consulent van de Katholiek Centrum voor Welzijnsbevordering Overijssel van armoede in Nederland. Verhalen die je vaak niet hoort doordat mensen zich hiervoor schamen. Het belang dat kinderen ondanks deze situatie ook ongedwongen kind kunnen zijn werd onderstreept tijdens het 65 jarig jubileum van Vakantiecentrum De Wolfskuil deze stond in het teken van armoede.

Rond de honderd gasten kregen van Herman Pleij, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, een historisch perspectief van de Wolfskuil. Hij gaf aan dat de hulp aan de armen in eerste instantie vanuit minder altruïstisch gedachte ontstond, welgestelden wilden hun plek in de hemel hiermee versterken. Onze handelsgeest, met de gedachte eerst geven, dan ontvang je zorgt er mede voor dat we een welvarend land zijn. Minder bekend is dat deze handels instelling er ook voor zorgt dat we gul zijn om anderen te helpen. Rust in een stad zorgde voor handel, dus werden er oplossingen gezocht voor armoedeproblematiek. In de huidige tijd wordt deze hulp onder andere gegeven door de voedselbanken.

Han Eulderink, vrijwilliger bij de voedselbank Hengelo/Midden Twente zette uiteen dat slechts een derde van de mensen die voedsel nodig heeft ook daadwerkelijk aan durft te kloppen bij de voedselbank. Patricia Nijland sprak vanuit het kind dat in armoede leeft en dit vaak als een vanzelfsprekend achterstand ervaart. Deze kinderen denken vaak met de ouder mee “Kunnen papa en mama dat schoolreisje wel betalen?” maar ontwikkelen helaas vaak ook – op latere leeftijd- probleemgedrag zoals depressiviteit of regel overtredend gedrag.

Na deze uiteenzetting kwam Vakantiecentrum De Wolfskuil met een mooi gebaar naar deze kinderen die door armoede geen gelegenheid hebben om op vakantie te gaan. Aangezien De Wolfskuil de doelstelling heeft deze groep te ondersteunen bieden zij hen gratis vakantie aan. Komende drie jaar mogen 400 kinderen naar Vakantiecentrum De Wolfskuil komen.

Vanuit de gemeenten Almelo, Enschede en Deventer hebben de wethouders een cheque in ontvangst genomen. Wethouder Swart uit Deventer werd gevraagd of dit slechts een druppel op de gloeiende plaat is of dat het een echte bijdrage levert aan het armoede probleem in zijn stad. De heer Swart gaf aan dat het ‘een stem in het koor’ was.

De drie gemeenten hebben elk een organisatie uit hun stad benaderd om zorg te dragen voor de selectie en begeleiding van deze kinderen. Dit zijn Tactus Verslavingszorg uit Deventer, Ps:doen uit Enschede en Scoopwelzijn uit Almelo.

Scoopwelzijn uit Almelo komen volgende week al bij Vakantiecentrum De Wolfskuil. Een begeleider vertelde dat zij behalve een mooie vakantiebeleving ook gaan werken aan het zelfvertrouwen van de kinderen. Wat doe je als je gepest wordt? Hoe maak je je weerbaar voor de brugklas? En fysiek worden ze ook uitgedaagd in het outdoor bos. Zo kunnen de kinderen even echt kind zijn en genieten van een mooie vakantie.

Een nieuw initiatief werd door Kees Kuipers aangekondigd, De vrienden van De Wolfskuil. Iedereen kan “vriend” worden van De Wolfskuil. En op deze manier steun geven aan het behoud van dit mooie vakantiecentrum in Ommen.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.