Home / archiefcentraal / carinova ziet ruimte voor goede betaalbare zorg

carinova ziet ruimte voor goede betaalbare zorg

Ruim 5000 zorgmedewerkers demonstreerden afgelopen zaterdag tegen de kabinetsplannen rondom de zorg. Naar aanleiding daarvan vroegen wij zorgorganisatie Carinova naar hun mening over de kabinetsplannen. Voorzitter van de Raad van Bestuur van Carinova Johan Gerestein denkt er als volgt over.

“De zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Nu al zijn de kosten hoog en omdat het aantal ouderen in Nederland stijgt, neemt de vraag naar zorg nog verder toe. Het kabinet wil miljarden bezuinigen. Carinova ziet die noodzaak, maar waarschuwt voor ondoordachte maatregelen, die te snel worden doorgevoerd. Er moet altijd hulp beschikbaar zijn voor mensen die dat nodig hebben.

Carinova is met zo’n 4.000 medewerkers actief binnen de Thuiszorg, Woonzorg en Huishoudelijke Hulp, met Zuidwest en Noord Overijssel als belangrijkste werkgebied. De medewerkers hebben dagelijks contact met mensen die het vanwege ziekte of ouderdom zonder hulp niet redden en die blij zijn met de hulp die ze krijgen. En dus kennen de medewerkers de zorgen van hun cliënten over de toekomst van de zorg en delen ze die. Tegelijk snappen ze dat de zorg ook in de toekomst betaalbaar moet zijn.

Carinova heeft recent het meerjarenbeleidplan 2013 – 2016 opgesteld. Daarin is gekeken hoe de organisatie tegen lagere kosten goede hulp kan blijven bieden.”

“Het kabinet wil dat de regionale samenwerking tussen zorgaanbieders groter wordt en Carinova juicht die ontwikkeling toe. Veel mensen die tegelijk met meerdere problemen kampen, hebben met diverse hulpverleners te maken. Dat is in veel gevallen niet nodig: een wijkverpleegkundige kan bijvoorbeeld namens verschillende organisaties het contact onderhouden en de zorg coördineren. Dat scheelt in de kosten en het is prettiger voor degene die hulp nodig heeft. Bij het opstellen van het beleidsplan heeft Carinova over de organisatie van de zorg gesproken met klanten, medewerkers, gemeenten, ziekenhuizen, huisartsen, woningcorporaties, het onderwijs en allerlei belangenorganisaties. Het resultaat is een zorgmodel dat steeds uitgaat van de mogelijkheden van bewoners.”

Hulp in eigen kring

“De meeste mensen willen zo zelfstandig mogelijk leven en daar sluit het beleidsplan bij aan. Wie zorg nodig heeft, regelt dat zo veel mogelijk zelf. Daarbij kan Carinova met diensten aan huis of met personenalarmering helpen. Ook als iemand extra ondersteuning nodig heeft, is het niet altijd nodig dat een zorgmedewerker langskomt. Vaak kan de omgeving een taak gedeeltelijk uitvoeren. Nu komt bijvoorbeeld iemand van de thuiszorg na een staaroperatie bij een patiënt de ogen druppelen. Maar als een gezinslid of een buurvrouw een goede instructie krijgt, kan die misschien de druppels geven, net zo goed en op het moment dat het beste uitkomt. Carinova kan helpen de ondersteuning te organiseren en bijvoorbeeld ook mantelzorgers helpen.”

“Ook technische hulpmiddelen, zoals domotica kunnen helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. En lukt zelfstandig wonen echt niet meer, dan heeft Carinova woonzorglocaties waar mensen ‘zo thuis mogelijk’ wonen.”

Ruimte voor kwaliteit

“Carinova ziet kortom goede mogelijkheden om de zorgkosten te beperken en overlegt als partner over de aanpak met de colleges van Burgemeester en Wethouders in de gemeenten waar ze actief is. Een aantal maatregelen is eenvoudig te nemen. Andere, zoals nieuwe, nauwe samenwerkingsvormen tussen organisaties vragen meer tijd. Er moet voldoende ruimte zijn om deze processen zorgvuldig te organiseren, zodat de hulpverlening ongehinderd door gaat.”

“Daarnaast moet duidelijk zijn dat kwaliteit zijn prijs heeft. De afgelopen jaren hebben gemeenten via aanbestedingen thuiszorg voor hun bewoners ingekocht. Daarbij lag de nadruk zo sterk op de laagste prijs, dat de kwaliteit onder druk stond en veel werkgelegenheid verloren ging. Alleen met goed doordachte maatregelen en ruimte voor alle partners om zich te ontwikkelen, houden we de zorg betaalbaar en de kwaliteit op peil. En dan is Carinova ook in de toekomst ‘Vertrouwd Dichtbij’.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.