Home / archiefcentraal / azmani over veldzicht woord is aan sector

azmani over veldzicht woord is aan sector

Samen met VVD-collega Ard van der Steur was het Kamerlid uit Ommen maandag nog op bezoek bij Veldzicht. Van der Steur is woordvoerder van zijn partij op dit dossier en hij wilde zich een goed beeld verschaffen van de kliniek waar de laatste maanden zoveel om te doen is. Een dag later leek het doek echter al definitief te vallen voor de kliniek in Balkbrug. Op basis van onder meer de situatie op de regionale arbeidsmarkt en de behoefte aan plaatsing van tbs-patiënten naar ‘herkomst en bestemming’ komen Veldzicht en Oldenkotte volgens Teeven ‘duidelijk het meest in aanmerking voor sluiting’.

Teeven wees daarbij ook op het convenant dat hij onlangs met de GGZ en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) sloot. Om de benodigde bezuinigingen te bereiken werden verschillende afspraken gemaakt en de sluiting van een tbs-kliniek was daar onderdeel van. Dat werd Veldzicht. In zijn brief aan de Kamer wees Teeven erop dat GGZ en VGN achter dit convenant blijven staan, ‘in het besef dat bij een dergelijke teruggang in capaciteitsbehoefte, vermeerderd met efficiency- en doelmatigheidsslagen, pijnlijke keuzes niet te vermijden zijn’.

Volgens Azmani is het nu dan ook aan ‘de sector’ om terug te komen op het gesloten convenant. “We roepen hen op om weer met de staatssecretaris om tafel te gaan en te kijken of het op een andere manier mogelijk is om de capaciteit terug te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door het aantal plaatsen per kliniek terug te brengen. ‘Willen we een kliniek die goed draait en goed bekend staat de das omdoen?’ dat is de vraag die ze zichzelf moeten stellen.”

Tot het ‘Zwaard van Damocles’ definitief gevallen is, houdt Azmani nog een sprankje hoop voor de kliniek. “Het ziet er niet gunstig uit, maar het zou erg zuur zijn als een mooie kliniek als Veldzicht dicht zou moeten. Daarom zeg ik tegen de sector: ‘Ga alsjeblieft met de staatssecretaris om tafel en geef aan dat het ook anders kan’.”

Lees ook

Steekpartij bij Veldzicht Balkbrug: twee medewerkers gewond

Bij de kliniek Veldzicht in Balkbrug, waar psychiatrische zorg wordt verleend, zijn bij een steekpartij twee …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.