Home / archiefcentraal / afschaffing melkquotum kost boeren veel geld

afschaffing melkquotum kost boeren veel geld

De afschaffing van het melkquotum door de Europese Unie in 2015 kost de melkveehouders erg veel geld. Dat zegt Herman van Dijk van LTO Noord afdeling Ommen. “Veel boeren zien hun pensioen verdampen.” Dat de boeren vanaf dat moment niet langer gebonden zijn aan productiebeperkingen, betekent volgens hem echter ook geen ongebreidelde schaalvergroting.

De Europese Unie schaft begin 2015 het melkquotum af. Deze regeling werd in de jaren ’80 ingevoerd om de overproductie van melk tegen te gaan, maar enkele jaren geleden besloten de Europese ministers van Landbouw dat de regeling niet langer nodig is. LTO Nederland had in 2007 al geadviseerd om het quotum – het recht om een bepaalde hoeveelheid melk te produceren – op termijn, dus per 2015 af te schaffen. De overgangsperiode moest zorgen voor een ‘zachte landing’, maar de afschaffing kost melkveehouders alsnog veel geld. In totaal vloeit er in Nederland volgens Van Dijk één miljard euro uit de melkveesector, omdat boeren die ooit flink geïnvesteerd hebben in melkquotum, dat geld nu kwijt zijn. “Een stoppende melkveehouder ziet zijn pensioen verdampen.”

Tegelijkertijd wordt het vanaf 2015 wel gemakkelijker om een melkveehouderij over te nemen, omdat de koper geen geld meer kwijt is aan het quotum. Van Dijk nuanceert echter de impact daarvan. “Dat de quota straks niet meer bestaan geeft lucht, maar aan de andere kant worden bijvoorbeeld de milieu-eisen steeds steviger. Dat vergt eveneens investeringen. Daarnaast zullen de melkveebedrijven straks ook niet ongebreideld gaan groeien, omdat er geen productiebeperkingen meer zijn. Elke uitbreiding moet immers nog steeds getoetst worden aan kaders met betrekking tot bijvoorbeeld milieu, mest, financiën en maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Daarnaast was schaalvergroting ook de afgelopen decennia gewoon mogelijk. Een gemiddelde melkveehouder had in 1983 bij de invoering van het melkquotum 35 koeien en in 2010 waren dat er al ongeveer 90. “Het aantal dieren is ongeveer hetzelfde gebleven, maar deze worden nu gehouden door minder boeren. Verder vindt schaalvergroting natuurlijk in elke sector plaats. Kijk maar naar de Albert Heijn in Ommen. Die is ook heel veel groter dan de buurtsuper van vroeger. In de landbouwsector valt het alleen veel meer op als een boer flink uitbreidt.”

Hoeveel melkveehouders er in het Vechtdal zijn is niet precies duidelijk, maar Van Dijk benadrukt het belang van de sector. “De melkveehouders zijn belangrijk voor het Vechtdal – en eigenlijk voor heel Nederland –, omdat ze voor veel werkgelegenheid zorgen. Ook brengen ze biodiversiteit in het landschap en prachtige overgangen naar natuur en water met zich mee. De koeien zorgen bovendien voor een aantrekkelijk plaatje dat gewaardeerd wordt door toeristen. Ook belangrijk is dat grasland een echte ‘luchtverbeteraar’ is.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.