wondzorgpad voor eenduidige aanpak wondverzorging

De Saxenburgh Groep heeft samen met een groot aantal thuiszorgorganisaties een ‘wondzorgpad’ opgezet. Dit initiatief moet er voor zorgen dat er een eenduidige aanpak komt voor de behandeling van complexe wonden. “De aanpak zal leiden tot verbetering van kwaliteit van zorg voor de patiënt en afname van kosten, zo is de verwachting”, aldus de Saxenburgh Groep.

“Als je gedurende langere tijd een wond hebt die slecht wil genezen, is dat heel vervelend en ingrijpend.” Dat stelt wondverpleegkundige Jozé Bernsen van de Saxenburgh Groep. Bernsen is verantwoordelijk voor de coördinatie van het nieuwe wondzorgpad. Dit zorgpad beschrijft de route die de patiënt met een complexe wond volgt, zowel binnen als buiten de muren van het ziekenhuis.

“De regie van een wondbehandeling ligt in principe bij de huisarts, maar om te voorkomen dat mensen onnodig lang rondlopen met bijvoorbeeld een open been, is afgesproken dat de huisarts na vier tot zes weken de patiënt doorverwijst naar de specialist in het ziekenhuis. Hierna wordt de patiënt voor verdere behandeling, zoals het zwachtelen van het been, zoveel mogelijk terugverwezen naar de huisarts of thuiszorg”, aldus Jozé Bernsen.

Het nieuwe wondzorgpad zou ook voor besparingen in de zorg moeten zorgen. “Behalve dat dit het zorgpad de kwaliteit van de zorg in de regio verbetert, levert het ook een flinke besparing op in het gebruik van verbandmateriaal”, aldus Loes van der Ham van Mediq CombiCare. Dit zou vooral gebeuren doordat verbandmateriaal op maat geleverd gaat worden aan de patiënt om verspilling te voorkomen. Een andere besparing komt doordat de wondzorg weer teruggelegd wordt bij de eerstelijnszorg, zoals de huisarts en de thuiszorg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.