uit het gemeentehuis historische kring

Afgelopen week vierde De Historische Kring Dalfsen het 25 jarig jubileum. Met een kleine 1100 leden uitgegroeid tot één van de grootste verenigingen van onze gemeente.

Er zijn tussen 1231, het jaartal toen de naam Dalfsen voor het eerst officieel werd genoemd, en 1988 het oprichtingsjaar van de Historische Kring op z’n zachtst gezegd enige jaren verstreken. In die periode zijn er ongetwijfeld veel mensen geweest die zich bezighielden met allerlei geschiedkundige zaken in de omgeving van Dalfsen. Het leidde echter nooit tot enige samenhang. Met de oprichting van de vereniging kwam daar verandering in.

In het jubileumnummer werd al treffend gesteld: “Laat niemand zich verkijken op de waarde van de inhoud van het werk dat verzet wordt. Wat er boven tafel komt en wat daarvan wordt vastgelegd in publicaties, mappen, computers en in hoofden van mensen. Zonder de historische Kring Dalfsen en zijn actieve leden geen Canon van Dalfsen, geen Rondom Dalfsen, geen boeken over Lemelerveld/Dalmsholte, geen dialect bijdrages, geen tentoonstellingen, fotoarchieven, boeken, tijdschriften, en geen aandacht voor het Joodse werkkamp in Dalfsen”.

Er is de afgelopen 25 jaar ontzettend veel en knap werk geleverd! Het mooie is dat de rijke historie van Dalfsen de moeite waard blijft om te onderzoeken, te beschrijven en te becommentariëren. Op deze wijze houdt men de historie levend. Wat dat betreft zullen de leden en andere belangstellenden zich de komende jaren mogen blijven verheugen op de publicaties van Rondom Dalfsen.

Als wethouder heb ik veel contacten mogen hebben met verschillende (bestuurs)leden. Opmerkelijk genoeg ging het daarbij zelden om het verleden, maar vooral over de toekomst van de Historische Kring. Een toekomst die er met zoveel betrokken leden rooskleurig uitziet. De waarde van geschiedenis, de waarde van kennis van historische feiten en het plaatsen van het verleden in het heden daar is volop belangstelling voor.

Dat die interesse lokaal toeneemt daaraan heeft de Historische Kring een grote bijdrage geleverd.

Hopelijk zal ook de politiek in Dalfsen blijvend aandacht onderhouden voor de werkzaamheden van de Historische Kring. Het blijft immers een feit dat: “Wie zijn geschiedenis niet kent, kan het heden niet doorgronden noch zijn toekomst richting geven”.

Maurits von Martels

Wethouder gemeente Dalfsen

m.vonmartels@dalfsen.nl

twitter: @mvonmartels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.