Home / archiefcentraal / speciaal onderwijs wil geld toch zelf beheren

speciaal onderwijs wil geld toch zelf beheren

Voorzitter van het College van Bestuur van het Speciaal Onderwijs in Ommen Oetze Wiersma, deed donderdagavond een dringend beroep op de gemeenteraadsleden om er nog eens opnieuw naar te kijken.

Tien redenen waarom het toch een goed idee zou zijn om de schoolbesturen zelf de verantwoordelijkheid en het geld voor de onderwijshuisvesting te geven, had Wiersma op een rij gezet. Zo vind hij dat de gemeente de wettelijke zorgplicht niet goed invult. Met de jaarlijks beschikbare vijf ton voor de huisvesting van het speciaal onderwijs heeft de gemeente ondanks tien jaar overleg nog geen functionele huisvestingssituatie voor het speciaal onderwijs gerealiseerd.

Ook denkt hij dat het bestuur van het speciaal onderwijs veel sneller kan inspelen op behoefte aan aanpassingen aan de gebouwen en op wijzigingen in het onderwijsconcept, wanneer het zelf over het geld beschikt. Wiersma meent dat het bestuur van het speciaal onderwijs met het Arbeids Training Centrum heeft laten zien een ‘efficiënt en op maat gesneden onderwijssetting’ te kunnen creëren. Ook vindt hij dat het gemeentebestuur het speciaal onderwijs geen realistisch alternatief biedt. “Is een lichte renovatie van de Boslust het enige dat de gemeente kan bieden?”

Wiersma besloot met een waarschuwing. “Dwing ons niet Ommen te verlaten. Dat zal de gemeente veel geld kosten.”

In het eerder gemaakte onderzoeksrapport worden volgens Wiersma voldoende mogelijkheden geboden om voor beide partijen een passende oplossing te vinden voor langdurige afspraken. “Het belang van een kwetsbare groep in de samenleving is hier alleen maar mee gediend.”

De raad reageerde kritisch op het voorstel van het gemeentebestuur om de wens van de scholen niet in te willigen en wil meer achtergrondinformatie. De verwachting is dat het onderwerp in juni opnieuw in de raad besproken wordt.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.