ook fietsersbond ontevreden over brug

De nieuwe inrichting van de Hessel Mulertbrug in Ommen houdt de gemoederen nog steeds flink bezig. Ook de Fietsersbond is niet tevreden en daarom stuurde John Hoogma ons de volgende ingezonden brief.

“De VVD stelt sinds het congres op 24 mei harde eisen (verklaring integriteit) aan haar politici en bestuurders. Ilona Lagas liet in het NOS journaal weten dat ze het een verhaal voor de bühne vindt.

Zie nu de praktijk. In een uitzending van OmmenLeeftTV over de perikelen op en rond de HM-brug komt wethouder Ilona Lagas een aantal keren in beeld. Nadat veel ervaringsdeskundigen hun ongenoegen uitten en plaatselijke politici krokodillentranen huilden wist Ilona te melden: het klopt dat het verkeerd gaat, het is een proces geweest waarbij gemeenteraadsleden, fietsers en de fietsersbond zijn betrokken en het blijkt wel dat datgene wat je met elkaar bedenkt niet altijd zo uitpakt in de praktijk.

Om misverstanden te voorkomen: de Fietsersbond heeft de wethouder en de raadsleden eind 2011 en begin 2012 gemotiveerd laten weten niet akkoord te gaan met het uitvoeren van de herstructurering omdat het plan niet veilig is voor fietsers. Toch stemden raadsleden en de wethouder in met de plannen van de wethouder. Bovendien is de Fietsersbond in het geheel niet betrokken geweest bij de inrichting van het ‘plein van de chaos’ aan de noordkant van de brug. Dat zijn de wethouder en raadsleden kennelijk vergeten.

In de uitzending sprak de wethouder nog sussende woorden: alles zal goed functioneren als alle plannen van HM-brug tot aan het viaduct bij de N48 zijn gerealiseerd. Ze zou beter moeten weten. Ook in de verre toekomst zullen nog zeker een kleine 7000 auto’s per dag over de dan heringerichte markt gaan. Op welke wijze de gemeente dan het huidige aantal denkt te kunnen beperken vertelt het verhaal echter nog steeds niet.

Maar waarom zouden we nu al niet versneld een aantal wijzigingen doorvoeren bijvoorbeeld door de huidige wegstructuur al zoveel mogelijk aan te passen aan de toekomstige situatie. En als het toch de bedoeling is autoverkeer om Ommen te leiden, sluit dan het gedeelte tussen Hema en HM-brug helemaal af voor auto’s. Fietsers die in het centrum, Laarakkers of Dante wonen, krijgen dan een veilige snelle route tussen de HM-brug en het centrum. En creëer een snelweg voor fietsers vanaf de HM-brug richting Strangen en Alteveer. Dan plaatst Ommen zich als fietsgemeente op de kaart.

Een maatregel om het autoverkeer uit zuidelijke richting te beperken is het maken van een aansluiting vanaf de Manitoba-rotonde via Nieuwerbrug over bestaande wegen naar de N48 richting Zwolle. Veel automobilisten zullen daar gebruik van maken. Ze komen dan niet richting Ommen. De maatregel maakt bovendien het oversteken van fietsers bij de spoorwegovergang ook een stuk gemakkelijker en veiliger.

Resteert de groepen fietsers van en naar het zwembad, de Johan Seckelschool en de fietsende vakantiegangers van en naar Beerze: herstel, zoals de Fietsersbond al eerder aangaf, voor deze groepen de verbinding onder de HM-brug bij de Zon.

Mevrouw Lagas riep tijdens de uitzending nog: we gaan met dezelfde mensen als destijds aan de slag om wat aan de problemen te doen. De Fietsersbond heeft nog geen uitnodiging gehad. Praatjes voor de bühne?”

Namens,

Fietsersbond Ommen

John Hoogma

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.