ondubbelzinnig nee tegen sluiting veldzicht

Balkbrug en omgeving hebben woensdagavond ondubbelzinnig hun stem laten horen tegen de sluiting van tbs-kliniek Veldzicht. Een kleine duizend mensen liepen mee in een protestmars, die begon bij Takens en eindigde op de parkeerplaats tegenover de kliniek. “Dit is helemaal geweldig”, aldus Plaatselijk Belang-voorzitter Henk Hof.

Sinds staatssecretaris van Justitie Fred Teeven op 22 maart aankondigde dat Veldzicht in 2016 dicht moet, als onderdeel van een bezuinigingsoperatie in het gevangeniswezen, wordt op veel fronten geprotesteerd tegen dit besluit. Woensdagavond was een voorlopig hoogtepunt. Medewerkers van de kliniek, verenigingen, bedrijven en organisaties uit Balkbrug en omliggende dorpen en vooral veel ‘gewone’ inwoners: allen schaarden ze zich achter de kliniek die een belangrijke rol speelt in het dorp. “De rij was ongeveer 600 meter lang,” zei Hof. “We laten hiermee echt zien dat het dorp achter Veldzicht staat.”

De Hardenbergse burgemeester Peter Snijders liep in de voorste regionen van de protestmars mee en sprak de actievoerders na afloop vanaf het podium toe. Hij was onder de indruk van de opkomst. “Balkbrug en de kliniek verdienen het dat iederen zich zo geweldig inzet. Ik zie gelukkig niet alleen veel mensen uit het dorp, maar uit de hele regio. Het is belangrijk dat we onze stem laten horen, want sluiting van Veldzicht is in één woord onacceptabel.” Snijders toonde zich optimistisch over de kansen om de plannen van Teeven alsnog van tafel te krijgen. “We werken er keihard aan, op alle fronten zijn mensen bezig. En als ik er niet in zou geloven, zou ik hier niet staan.”

“Als de regio niet beweegt, dan doet Den Haag dat zeker niet,” hield CDA-Kamerlid Agnes Mulder de menigte voor. Zij komt oorspronkelijk uit Hardenberg. “Je moet actievoeren en dat doen jullie. Hier in Veldzicht wordt kwaliteit geleverd. Blijf dus strijden voor de goede zaak. Dat maakt echt wel indruk op Teeven.”

Ook directeur Nienke Feenstra van Veldzicht vond de opkomst ‘echt geweldig’. “Teeven weet niet wat voor goud hij in handen heeft met deze kliniek. Dit mag niet stuk gaan. Uit alle cijfers, ook die van het ministerie blijkt gewoon dat wij met Veldzicht kwaliteit leveren. Daarnaast is de kliniek heel belangrijk voor het dorp, want door de aanwezigheid van Veldzicht komt jaarlijks zo’n anderhalf miljoen euro in de lokale economie terecht. Als dat wegvalt, heeft dat grote gevolgen voor de leefbaarheid in Balkbrug. Mensen trekken weg, met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld verenigingen, maatschappelijke organisaties en voorzieningen. Dan krijg je Oost-Groningse toestanden.”

Na afloop was er een muziekfestival, met optredens van onder meer Anja Dalhuisen en The Heinoos.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.