ommen wil 35 miljoen euro bezuinigen

Eerder bezuinigde dit college ook al 3,2 miljoen euro, nu komt er een nieuwe ronde aan. De gemeentes krijgen de komende jaren de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van onder meer de AWBZ en de Jeugdzorg, maar moeten dat wel met fors minder geld doen dan. Ook de algemene rijksbijdrage neemt met 1,1 miljoen euro af. Eén en ander zorgt voor een tekort van ruim 3 miljoen euro op de gemeentelijke begroting. “De meeste van die maatregelen gaan in 2015 in, “ licht Scheele toe. “Voor 2014 is de begroting al sluitend, maar om ook de meerjarenbegroting op orde te houden, nemen we onze verantwoordelijkheid en bereiden we nu al maatregelen voor. Daarnaast willen we ook financiële ruimte houden om te investeren, zodat Ommen een fijne gemeente om in te wonen blijft.”

Extern adviseur Arie Teeuw produceerde de afgelopen maanden een pakket maatregelen, om tot een besparing te komen die in 2017 is opgelopen tot structureel 3,5 miljoen euro. De gemeente begint bij zichzelf en verwacht op de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg per 2017 ruim 3,5 miljoen euro te kunnen besparen. Een kwart van dat bedrag – zo’n negen ton – komt op het conto van Ommen, de rest is voor de gemeente Hardenberg. ‘Versobering van de bedrijfsvoering, slimmer inrichten van processen en verder doorontwikkelen van het organisatiemodel’, moeten daaraan bijdragen. Daarnaast verdwijnen er tot 2017 65 voltijdbanen bij de gehele bestuursdienst, bovenop de al eerder afgesproken negentien. “De ambtelijke samenvoeging begint nu zijn vruchten af te werpen,” licht burgemeester Ahne toe.

Hogere tarieven

Voor de overige 2,6 miljoen bestaat het voorgestelde pakket uit een flinke serie besparingen en lastenverzwaringen. De inkoop van de gemeente zou bijvoorbeeld jaarlijks 440.000 euro goedkoper moeten kunnen en ook op het WMO-vervoer valt ruim een ton te besparen. Ook de tarieven voor de zwembaden Olde Vechte en de Carrousel en de sportvelden gaan omhoog. “Het voorzieningenniveau in Ommen gaat niet naar beneden, maar we willen de tarieven wel meer in evenwicht brengen met het landelijk gemiddelde. Wat dat voor gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de prijs van een kaartje voor het zwembad is nu nog niet te zeggen, omdat de besparing op verschillende manieren ingevuld kan worden.” Ook verhoging van de toeristenbelasting (325.000 extra), de hondenbelasting (+20.000) en de forensenbelasting vallen onder de bezuinigingsvoorstellen. De laatste post moet in 2017 maar liefst een half miljoen euro extra opbrengen.

Scheele tracht de impact van het bezuinigingspakket te nuanceren. “We hebben geprobeerd om de gevolgen voor de samenleving zo klein mogelijk te houden. Het is nog niet zo erg dat pak ‘m beet de bibliotheek moet sluiten. We gaan bijvoorbeeld dan ook niet nóg meer bezuinigen op de sport, we verhogen de OZB niet en ook parkeren blijft gratis. Toch vragen wij ook van de samenleving een bijdrage. De overheid doet minder, dus de burger zal meer zelf moeten doen.”

De gemeenteraad van Ommen buigt zich eind juni over de bezuinigingsvoorstellen. “We moeten afwachten welke duiding de raad hieraan geeft. We hebben bijvoorbeeld onderwijs en cultuur grotendeels ontzien, maar misschien zegt de raad wel dat we ook daar naar moeten kijken. Vervolgens gaan we in gesprek met onder meer de burgers, de verenigingen en andere organisaties die hiermee te maken hebben. Misschien komen daar wel heel slimme ideeën uit voort.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.