maandag definitief besluit trefkoele

Wethouder Evert Goldsteen en stichtingsvoorzitter van de Trefkoele Simon Peerdeman gaven nog eens uitgebreid toelichting op het plan om de sporthal te renoveren tot een Kulturhus. Onder meer de bibliotheek, de Historische Kring, Landstede en diverse sportverenigingen en maatschappelijke organisaties krijgen een plek in het gebouw. “Het plaatje is prachtig,” aldus Peerdeman. “We zijn er in geslaagd om onder hoge tijdsdruk een goed plan te maken. De gebruikers krijgen een prachtig multifunctioneel centrum dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. In de oude Trefkoele lag het accent vooral op de sport, maar nu krijgen maatschappelijk werk, welzijn en cultuur een zwaardere poot. Desondanks gaat ook de sport er flink op vooruit, met een perfecte vloer, betere klimaatbeheersing en betere verlichting.”

Wanneer de raad maandagavond goedkeuring geeft, kan aannemer Hegeman uit Nijverdal waarschijnlijk half juni al aan de slag. “Zij mogen de klus gaan uitvoeren, omdat zij de ‘economisch meest voordelige inschrijving’ hebben gedaan,” zegt Goldsteen.

De nieuwe Trefkoele mag een flinke duit kosten: acht miljoen euro stelde de gemeente vanaf het begin beschikbaar. Gedurende het proces leken de kosten wat hoger uit te vallen en zelfs richting de negen miljoen te gaan, maar dankzij een flink ‘aanbestedingsvoordeel’ is acht miljoen euro toch genoeg. Eén en ander tot tevredenheid van Goldsteen. “Ik sluit niet uit dat we een probleem met de raad hadden gehad, wanneer het duurder uitgevallen zou zijn. Gezien de nodige bezuinigingen kan ik me ook voorstellen dat de raad met de wijsheid van nu kritischer zou zijn op het totaalbedrag. Maar dat is achteraf, en gelukkig blijven we binnen de acht miljoen.” Het bedrag is inclusief een flinke ‘post onvoorzien’, maar exclusief de kosten van de renovatie van de parkeerplaats en de kwaliteitsimpuls voor de directe omgeving van het gebouw. Die bedragen nog eens zo’n acht ton.

De gemeente neemt de totale kosten voor haar rekening. Dat is in tegenspraak met eerder gemaakte afspraken over financiering. De bedoeling was dat de verenigingen bij nieuwbouw zelf 25 procent van de kosten zouden dragen, tegenover 75 procent voor de gemeente. Verschillende fracties zetten daarom ook vraagtekens bij de financiering. Volgens de wethouder is de 75/25-regeling in dit geval echter ‘lastig’. “De Trefkoele heeft huurders en die zijn natuurlijk minder bereid om bij te dragen in kosten dan verenigingen die eigenaar zijn van hun gebouwen.” Voor Goldsteen is het genoeg dat de grond onder de Trefkoele voor het symbolische bedrag van één euro in handen van de gemeente komt. Ook is er een regeling getroffen waarbij de Trefkoele afziet van het btw-voordeel, waardoor de gemeente zeven ton extra overhoudt. Ook komen door de verhuizing naar de Trefkoele locaties als de Molendijk en het Beatrixgebouw vrij, wat voor de gemeente besparingen meebrengt.

Om de exploitatie van de Trefkoele rond te krijgen blijft jaarlijks wel een gemeentelijke subsidie van twee ton nodig. Dat bedrag bestaat onder meer uit de huur die Landstede, de bibliotheek en de Historische Kring aan de Trefkoele moeten betalen. “Ik noem het overigens geen subsidie, maar een vergoeding voor het ontwikkelen van maatschappelijke activiteiten,” zegt Peerdeman.

Hoewel ze kritisch waren op de financiering, reageerden veel fracties enthousiast op het plan. De nieuwe Trefkoele lijkt er dus te gaan komen en moet op 1 september 2014 de deuren openen. Tot die tijd moeten de gebruikers improviseren. “Hal twee wordt binnenkort losgekoppeld, zodat die onafhankelijk van de rest van het gebouw kan draaien. Daarnaast hebben we voor het komende seizoen sporthallen in Zwolle gehuurd. De extra kosten daarvan zijn voor de Trefkoele,” aldus Peerdeman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.