Home / archiefcentraal / hecht team wil geschiedenis schrijven

hecht team wil geschiedenis schrijven

In het Topsportcentrum in Almere spelen de Dalfsenaren op Hemelvaartsdag de bekerfinale tegen het Haagse Hellas en twee dagen later staat in Amsterdam de tweede wedstrijd van de finale om het landskampioenschap tegen Succes Schoonmaak/VOC op het programma. De eerste finalewedstrijd op 27 april in De Trefkoele leverde al een ruime overwinning op van 32-20, waardoor een nieuwe zege volstaat voor de derde landstitel op rij. Ongekend succes in het Dalfsense ligt dus in het verschiet. “We hebben niet alleen een sterk team, maar ook een organisatie die er heel veel tijd, energie en passie in steekt”, zegt manager René Cloo.

Nek uitgestoken

De hegemonie van Sercodak in het Nederlandse dameshandbal komt volgens Cloo niet uit de lucht vallen. “Twee seizoenen geleden hebben we onze nek uitgestoken door bijvoorbeeld het aantal trainingsuren te verdrievoudigen naar veertien per week. Wanneer de rest van Nederland dan hetzelfde blijft doen als ze altijd al deden, maak je het verschil.” Naast de individuele kwaliteit van veel speelsters, zit de kracht van de regerend landskampioen volgens Cloo vooral in de breedte van het team. “We hebben veertien goede speelsters en die gebruiken we ook bijna alle wedstrijden. Daardoor gaat wisselen niet ten koste van kwaliteit en kunnen we zestig minuten op tempo blijven spelen.” Ook Knippenborg roemt de kracht van ‘het team’. “We zijn heel hecht met elkaar en gaan ook buiten het veld veel en goed met elkaar. Ons sterkste punt is denk ik onze tegenaanval. Daar hebben we dit seizoen de meeste doelpunten uit gescoord.”

De 21-jarige opbouwspeelster ziet de beide finales met vertrouwen tegemoet. “Hellas is al een tijdje uitgespeeld en heeft zich dus op ons kunnen focussen. Maar als we ons normale niveau halen, ben ik er niet bang voor dat we de bekerfinale gaan verliezen. Tegen VOC hebben we de eerste wedstrijd goed gespeeld, dus ook dat geeft vertrouwen.” Dat Sercodak dit seizoen slechts twee wedstrijden verloor, illustreert de overmacht van de Dalfsenaren. Ligt onderschatting dan op de loer? “Natuurlijk, maar daar hebben we dit seizoen nog weinig last van gehad.”

Trefkoele

Ondanks al het zilverwerk van de laatste jaren valt de publieke belangstelling Knippenborg en Cloo enigszins tegen. “Bij de ondernemers in de regio gaat het gelukkig steeds meer leven en we doen ook ons best om hen erbij te betrekken,” zegt Cloo. “Maar het aantal toeschouwers bij de competitiewedstrijden was dit seizoen gewoon erg mager en dat is teleurstellend.” De twee bekijken het echter ook positief. “Bij de eerste finalewedstrijd op 27 april zat De Trefkoele bomvol en dan is het wel erg leuk handballen,” aldus Knippenborg.

Net als haar team kent ook Knippenborg tot nu toe een prima seizoen. Voor aanvang van deze jaargang liet ze weten een leidende rol in het team op te willen pakken en dat lijkt aardig te lukken. “Samen met Martine Smeets probeer ik de lijnen uit te zetten en ik denk dat dat best goed gaat.” Waar haar compagnon Smeets echter volgend jaar in de Duitse Bundesliga te bewonderen is, blijft Knippenborg nog even in Dalfsen. “Ik heb het goed naar m’n zin, dus ik blijf nog zeker een jaar bij Sercodak.”

Ook manager Cloo kijkt met vertrouwen uit naar het volgende seizoen. Topspeelster Martine Smeets vertrekt, maar daar tegenover staat de komst van twee jonge talenten. “In Nederland willen we succesvol blijven, maar op termijn willen we ook echt iets gaan betekenen in Europa. Tegen het Noorse Trondheim of ploegen uit de Duitse Bundesliga kunnen we nu leuk meedoen, maar uiteindelijk komen we tekort. Dat is dit seizoen in de Champions League ook gebleken. Dat is ook niet zo gek, want zij hebben anderhalf miljoen euro te besteden en wij anderhalve ton. Daarom moet de begroting omhoog.”

Lees ook

Wim Frijling Brouwers’ Dalfsen Open tennistoernooi

DALFSEN – Vanaf afgelopen donderdag tot en met zondag werd bij DLTC Gerner in Dalfsen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.