Home / archiefcentraal / grote belangstelling herdenking kamp erika

grote belangstelling herdenking kamp erika

Ook dit jaar was er tijdens de dodenherdenking bij het voormalige kamp Erika op de Besthmenerberg in Ommen grote belangstelling. Ruim 120 bezoekers kwamen op het door de Historische Kring Ommen (HKO) georganiseerde plechtigheid af om de oorlogsslachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en daarna. Ook enkele oud-gevangenen en hun familie woonden de 4 meiherdenking bij. Het was voor de tweede keert dat op z’n grote schaal dodenherdenking werd gehouden bij het herdenkingsmonument van kamp Erika.

Voorafgaand aan de twee minuten stilte werden bloemen gelegd bij het monument en werd een declamatie gelezen. Ook werd The Last Post gespeeld door trompetist Jan Veneman. De bijeenkomst werd geopend door HKO-voorzitter Berend Jan Warmelink. Hij wees op het belang van het herdenken.

“We staan hier bij het herdenkingsmonument Kamp Erika. Langs deze weg ging men naar het gevangenkamp Erika, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze Nederlanders zijn vernederd, gemarteld en vermoord. Er brandt een fakkel, we zien vuur. Het is met vuur zoals met de vrijheid, Zolang het er is, verlicht het ons allemaal. Maar als je het niet onderhoudt, dooft het zomaar uit. De gedachte achter de fakkel is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat vrijheid actief levend moet worden gehouden en over moet worden gedragen, zoals een fakkel ook zijn vuur verspreidt. Want vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Vrijheid moet je koesteren. Dat besef je pas goed wanneer de vrijheid er niet meer is, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog”.

De oud-gevangenen legden samen een bloemstuk bij het monument. Namens het gemeentebestuur van Ommen werden bloemen gelegd door raadslid Gerrit de Jonge, Na de stilte werd het Wilhelmus gezongen.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.