eindexamens middelbare school begonnen

Op alle middelbare scholen zijn maandag 13 mei de eindexamens begonnen. Wij spraken met Frank Eerst Tegelaar (18) uit Gramsbergen, die dit jaar havo-examen doet op De Nieuwe Veste in Hardenberg. Hoe kijkt hij tegen de examens aan? “Dat moet wel gaan lukken.”

“Ik doe het profiel Natuur en Gezondheid”, vertelt Frank. “Ik doe eindexamen in de vakken Nederlands, Engels, scheikunde, biologie, natuurkunde, wiskunde A en geschiedenis. Natuur- en scheikunde wilde ik sowieso kiezen, omdat ik daar goede ervaringen mee had. Wiskunde heb ik gekozen, omdat ik dacht dat het wel iets makkelijker zou zijn. Dat heb ik wel onderschat. Biologie hoorde bij het profiel en vind ik echt een supervak.” Bij de keuze van zijn vakken heeft Frank ook voor een deel naar de leraren die het vak gegeven gekeken. “Met sommige leraren kon ik gewoon niet overweg en dat zag je ook aan mijn cijfers.”

Zeker halen

Frank staat voor al zijn vakken tussen de 5,0 en 5,8. “Ik moet nog wel even doorleren”, vertelt hij. Ondanks dat maakt hij zich niet zoveel zorgen. “Als ik nu goed ga leren, kan ik het zeker halen.” De exameneisen voor havo en vwo zijn dit jaar verscherpt. Iedereen die examen doet, mag gemiddeld maar één vijf op zijn eindlijst voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde hebben. “Ik heb nu bijles voor wiskunde, dat helpt heel goed. Daarnaast heb ik bijles voor Engels en Nederlands.”

Naast de bijlessen maakt Frank ook veel oefenexamens om zich voor te bereiden. Last van examenstress heeft hij niet. “De meesten vinden mij zelfs te nonchalant. Maar ik wil me er gewoon niet te druk over maken.”

Sportfan

Als Frank slaagt, wil hij naar Windesheim in Zwolle. “Ik ben net aangenomen op de Calo, de sportopleiding in Zwolle. Ik heb de intake gehaald. Ik moest een deel turnen, een deel atletiek, een deel zwemmen en deel spel doen.” Frank gaat nog niet op kamers. “Het lijkt me wel leuk, maar het kost zoveel geld. Met de trein is het te doen.” Hij heeft voor de Calo gekozen, omdat hij een groot sportfan is. “Ik ga iedere dag op de fiets naar school. Drie keer in de week heb ik training: twee keer voetbal en een keer judo en dan zaterdags wedstrijd. Af en toe doe ik nog aan hardlopen en fitness. Tussen het leren door, ga ik nu ook vaak even trainen om mijn hoofd leeg te maken.”

Op vechtdalcentraal.nl vind je ook een interview met David Landhuis. Op www.sallandcentraal.nl kun je een interview lezen met Lisette Horst. Op www.deventercentraal.nl kun je een interview lezen met Tim Slot en een met Robin Straatman. Ook zij doen dit jaar examen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.