column pb best bewaarde geheim van varsen

Waarschijnlijk heeft u al kennis gemaakt met het fietspad door Varsen, waarlangs je een prachtig rondje over de stuw kunt maken. Misschien bent u ook al naar Dalfsen gefietst, het fietspad sluit immers zo mooi aan op de bestaande routes.

Maar nog niet veel mensen hebben het kunstwerk bij de historische vindplaats ontdekt. Hier is het grondpatroon van twee prehistorische boerderijen in beeld gebracht met staal, eikenhout, natuursteen en zand. In de nabijheid zijn archeologische resten van heel vroege bewoning in Varsen gevonden. Enkele van deze vondsten zijn te zien in het cultuurhistorisch museum in Ommen.

Het kunstwerk op deze prachtige, stille plek herinnert ons aan de mensen die hier ooit leefden, joegen en hun akkertjes onderhielden. Vanaf dit punt heeft u ook een mooi uitzicht over de Vecht die nu nogal braafjes in haar zomerbed ligt. Vroeger zal dit heel anders geweest zijn. De eerste bewoners zochten de hoge zandkoppen op om te wonen, maar liepen dan nog het risico dat hun huizen in de rivier verdwenen of dat ze afgesloten raakten door het water. Het zal vast een hard bestaan zijn geweest.

In Varsen zijn cultuur, natuur en geschiedenis nauw verweven. Dat vind je terug in het landschap en de gebouwen. En soms, als je door Varsen wandelt, de wegen stil zijn en er geen vliegtuigen overvliegen, lijkt de historie tastbaar dichtbij. Daarover heb ik het volgende gedicht geschreven:

Varsen

Lopend over de paden

Voel ik de ouden nabij.

De eerste bewoners in dit gebied,

Zoekend, jagend, zorgend,

Ik zie, de eeuwen voorbij.

Hier is een naam

Niet de naam van een enkeling,

Niet de naam van generaties,

Namen kantelen hier over de horizon

Van de herinnering.

Gekomen als toeschouwer,

Zoekend naar mijn stek.

Zonder het te merken,

Ben ik deel geworden

Van de historie op deze plek.

Benieuwd naar het kunstwerk? Ga dan vanuit Ommen over het fietspad naar Varsen. Sla na de boerderij waar de kippetjes buiten lopen linksaf het klinkerpad op. Fiets door over het erf van de boerderij waar eerder de familie Timmerman woonde, bekend als ‘de Dunnewind’. Sla voor de Vecht weer linksaf en na een paar honderd meter kunt u linksaf een pad in waar u het kunstwerk al ziet liggen. Het is beslist de moeite waard om zelf het best bewaarde geheim van Varsen te ontdekken.

Miriam Gerrits

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.