column ko scheele oranje boven

Wat maakt koninginnedag zo bijzonder?

Dat mensen voor dag en dauw opstaan om te zingen voor ons koningshuis?

Emmeloord, 30 april 1963. Het Beursplein. Een oranjemenigte van kinderen en ouders. Ik mag erbij zijn. We zingen samen het Wilhelmus. De burgemeester feliciteert de koningin.

Ommen, 30 april 2013. Het plein bij Oldenhaghen. Een oranjemenigte van kinderen en ouders. Ik mag erbij zijn. We zingen samen het Wilhelmus. De burgemeester feliciteert de koningin.

50 jaar oranje, de tijd lijkt stil te staan. Misschien is dat het geheim van koninginnedag, dat we een vast punt hebben om te vieren in Nederland, al jaren lang.

En dat we kunnen vieren! Ook in Ommen. Natuurlijk weten we dat we leven in een tijd van onzekerheid, waar mensen ook zorgen hebben, bijvoorbeeld over hun werk en hun inkomen. Goed dat ook de koning daar aandacht aan gaf. En dat we dan toch ook kunnen vieren dat we een nieuwe koning hebben.

Vrijdag was de traditionele lintjesregen. Vier mensen werden benoemd tot de Orde van Oranje Nassau. Elke keer sta ik weer versteld van het werk dat mensen vrijwillig doen. Niet alleen wat ze zelf doen, maar ook hoe ze anderen weten te activeren. We mogen in Ommen ze waarderen. Zoals we ook het werk van al onze vrijwilligers mogen waarderen.

Het belang van Oranje kan moeilijk worden onderschat. In een tijd dat we steeds meer elkaar voorbij snellen, geeft Oranje ons een rustpunt, een moment om één met elkaar te zijn. Bij alle verschillen in Nederland zien we dan een opmerkelijke eensgezindheid.

Oranje haalt het beste in ons boven.

Daarom heet het ook niet voor niets: Oranje boven!

Ko Scheele k.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.