cda dalfsen komt met actieplan wonen

Het woningplan geeft de lange termijnvisie van de lokale CDA-fractie weer, maar ook een aantal woningmarkt ondersteunende actiepunten voor de kortere termijn. “We zijn als fractie met onszelf, maar ook met diverse maatschappelijke partners in gesprek gegaan over hoe in 2025 wonen in Dalfsen er uit moet zien.” Aan het woord is Theo Logtenberg, de projecttrekker van het actieplan. “De woningmarkt is onrustig en vraagt om een heldere toekomstvisie én korte termijn actie. Daarom hebben we in dit actieplan een mix van haalbare en nog te onderzoeken maatregelen weergegeven, waarmee we onze doelen in 2025 kunnen gaan behalen.”

Het Actieplan is gebouwd rond de vier centrale thema’s duurzaamheid – zowel ecologisch en economisch –, zeggenschap en keuzevrijheid, doorstroming op de woningmarkt en sociale duurzaamheid. Het plan geeft een samenhangend pakket aan maatregelen weer dat gericht is op een woningenbeleid dat op de Dalfsense doelgroepen is afgestemd. Het bevat daarnaast een aantal concrete maatregelen, waarmee de huidige impasse op de lokale woningmarkt kan worden doorbroken.

“Dat is natuurlijk niet aan ons alleen, voor daadwerkelijke uitvoering is politieke eendracht en samenwerking met partners noodzakelijk”, aldus Logtenberg. “Het CDA nodigt iedereen die betrokken is bij de woningmarkt uit om zich te laten inspireren door dit actieplan. Waar mogelijk kunnen voorzetten worden ingekopt en aangevuld met kansrijke ideeën en initiatieven. “Het is bedoeld als aanzet en is zeker niet in beton gegoten.”

Het plan is ook voorgelegd aan de directeur-bestuurders van Woonstichting Vechthorst en Woningstichting De Veste, die het positief ontvangen. “Het is ambitieus, maar er staan alleen goede dingen in”, aldus Willem Muijlwijk, van Woonstichting Vechthorst. Jan Sinke van De Veste sluit zich daarbij aan. “Het past goed bij onze visie. Samen kunnen we wellicht meer bereiken.”

De CDA-fractie pleit onder meer voor oprichting van twee nieuwe Stimuleringsfondsen Volkshuisvesting (SVn-fondsen), die beide moeten worden afgestemd op de duurzaamheid van de woningen. Een ‘Doorstartersregeling’, waarbij iemand die zijn huis verkoopt aan een starter zelf in aanmerking komt voor voordelige leningsvoorwaarden. Met de ‘Grondregeling’ verwerft de koper slechts de woning zelf of het recht een woning te bouwen op een nieuwe kavel. Daarvoor wordt dan een vergoeding betaald. Op den duur kan de eigenaar alsnog de grond kopen.

Wethouder Agricola zei met veel belangstelling kennis te zullen nemen van het actieplan. “Want”, zei hij, “het college is altijd in voor ideeën vanuit de raad”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.