Home / archiefcentraal / arno van dijk lege scholen

arno van dijk lege scholen

MKB-Nederland werkt op het Noord-Nederlandse platteland samen met partners om ruimte voor ondernemelijkheid te bevorderen. Zo kwam ik in contact met Stichting Dorp en Bedrijf Friesland (DBF). DBF steunt ondernemers in de drie noordelijke provincies. Inderdaad, die F moet dus eigenlijk uit de naam!

In dorpen is het lastig om voorzieningen verantwoord in stand te houden. Goede verbindingen werken dan compenserend. Bovendien zijn die verbindingen (openbaar vervoer, glasvezel, wegennet) voor iedereen toegankelijk. Om het gebied aantrekkelijk te houden moeten de leegkomende panden vervolgens nog wel een nieuwe invulling krijgen. Want leegstand levert behalve kapitaalvernietiging en kans op verrommeling maar een dooie boel op.

DBF zoekt voor die lege, beeldbepalende panden in dorpen nieuwe gebruikers en neemt het eigendom en beheer voor haar rekening. Kerkgebouwen en fabriekspanden krijgen zo (tijdelijk) een andere bestemming en als het even kan een nieuwe publieksfunctie.

Nieuwe ondernemersinitiatieven kunnen prima voortkomen uit die oude panden. DBF helpt zo een aantal flexplekwerkers, zzp-ers en freelancers aan een zogenaamde co-werkplek. Dan zit je als ondernemer niet in je eentje en doe je bovendien ook nog contacten op die je verder helpen. Zo combineert DBF herbestemming van cultureel en historisch erfgoed met de creatie van inspirerende werkplekken.

DBF wil haar werkgebied graag uitbreiden naar de provincie Overijssel. Daarom ben ik onlangs toegetreden tot het bestuur van deze stichting. Directeur Martin Cnossen is nu bezig om de eerste contacten te leggen. Daarna gaan we bezien hoe DBF haar diensten het best kan aanbieden, ook in het Vechtdal.

Als het aan de onderwijsraad ligt komt er nog meer leegstand in dorpen. Basisscholen met minder dan 100 leerlingen wil de raad doen sluiten. Niet vanwege de bevolkingskrimp, maar omdat scholen zo nodig groter moeten! Of groter ook goedkoper is, is nog maar de vraag. Kleine scholen blijken namelijk uitstekend in staat om kwalitatief goed onderwijs te leveren voor een bredere groep leerlingen.

In al die klaslokalen zouden natuurlijk weer heel wat ondernemers gehuisvest kunnen worden. Toch hoop ik van harte dat die ruimte juist niet leeg komt!

Arno van Dijk

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.