Home / archiefcentraal / zorgen de vechtstreek over verkoop natuur

zorgen de vechtstreek over verkoop natuur

De Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek maakt zich zorgen over de mogelijke verkoop van gemeentelijk bos- en natuurbezit. De gemeenteraad vergadert donderdag over dit plan.

Ommen overweegt 530 hectare van haar gemeentelijke bos- en natuurbezit te verkopen en denkt hiermee eenmalig tussen de 4 en 6 miljoen euro binnen te halen. Een onderzoeksrapport van derden, dat in opdracht van de gemeente is opgesteld, laat zien dat het totale gemeentelijke bosbezit jaarlijks een batig saldo heeft. Niet alleen de verkoop van hout, maar vooral de vele toeristen en recreanten die Ommen bezoeken vanwege het mooie natuurschoon, leveren een grote bijdrage aan de plaatselijke economie. De Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek vindt het dan ook onbegrijpelijk dat Ommen, als groene toeristische gemeente, haar kroonjuwelen in de uitverkoop doet.

“Ommen ziet door de bomen het bos niet meer,” aldus de Vechtstreek, “Hoe is het mogelijk dat ons Ommer gemeenschapsbezit in de verkoop wordt gedaan. Het is kortetermijndenken en getuigt van weinig verantwoordelijkheidsgevoel en gemeenschapszin om ons culturele groene erfgoed zo te grabbel te gooien.”

Bij verkoop van het gemeentelijke bos- en natuurbezit aan particulieren dreigt de openbare toegankelijkheid verloren te gaan. Het plaatsen van borden met ‘Verboden toegang’ of het kappen van percelen bos is dan immers mogelijk. Er worden volgens de vereniging onvoldoende harde garanties gegeven dat de Ommenaren en recreanten kunnen blijven genieten van de met veel gemeenschapsgeld aangelegde wandel-, fiets- en ruiterpaden.

“De gemeentelijke overheid heeft de plicht te waken over ons groene Ommer erfgoed. Als grootgrondbezitter van meer dan 500 hectare heeft de Gemeente Ommen de afgelopen decennia bewezen dat te kunnen. Het bos- en natuurbeheer is bij haar in goede en veilige handen gebleken. Waarom dan nu opeens overgaan tot verkoop van ons gemeenschappelijke groen? Lokt dan alleen het eenmalige financiële gewin? Waar blijft de Gemeente Ommen als hoeder van ons gemeenschappelijk bos- en natuurbezit?,” zo vraagt de Vechtstreek zich verontrust af.

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.