water vecht krijgt ruimte in meander junne

In het veld stonden gedeputeerde Maij van de provincie Overijssel, wethouder Lagas van de gemeente Ommen, directeur Kragt van Staatsbosbeheer en bestuurslid Jan Bosman van waterschap Velt en Vecht. Zij werden geïnterviewd door kinderen van de bovenbouw van de lagere school Hoogengraven in Stegeren. Niet alleen gingen de vragen over het project Junne of wat een wethouder doet, ook kreeg de gedeputeerde een vraag of zij wel eens liefdesverdriet had gehad.

De oudste bewoner uit het gebied, de heer Klaas Hekman, en één van de jongste wandelaars van het gebied, de driejarige Jurre Veurink drukten op de grote rode knop waarmee de 2 kleine stuwen omlaag gingen en een golf water de nieuwe meander instroomde.

Met deze nieuwe meander heeft waterschap Velt en Vecht meer ruimte voor water gemaakt. De Vecht is 1,5 km langer geworden en bij hoog water stroomt via deze meander het omliggende gebied vol met water. Hierdoor kan het peil in de Vecht met 7,5 cm verlaagd worden over de volle breedte van de rivier. Er is ruimte voor zo’n 80.000 kub water.

Het water van de Vecht krijgt weer de ruimte. Dit is nodig om veerkracht en dynamiek in het riviersysteem terug te brengen. Door het weghalen van de stenen bekleding en het aanleggen van een nieuwe nevengeul kan de Vecht weer vrijelijk stromen. Zo is wateroverlast of droogte beter op te vangen. Daarnaast verbetert de waterkwaliteit wat ook goed is voor planten en dieren. De Vecht krijgt hierdoor steeds meer haar karakter terug van een halfnatuurlijke laaglandrivier.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.