Home / archiefcentraal / vrouwen in rondom dalfsen

vrouwen in rondom dalfsen

In het aprilnummer van Rondom Dalfsen, het blad van de Historische Kring, is dit keer vooral aandacht voor een aantal bijzondere Dalfser vrouwen. En er is veel ruimte voor verhalen over wat er is gebeurd in de oorlog. Het blad bevat door onder andere Wim van Lenthe geschreven portretten van drie bijzondere vrouwen. Marie Kamphuis – van Beinum , Mien van Lenthe – Kerkdijk en ‘juffrouw’ Janke Douma. Zij hebben hun sporen verdiend op respectievelijk de het verzamelen van gegevens over de historie van Dalfsen en haar bewoners, de gezinsverzorging en het maatschappelijk werk in Dalfsen.

De oorlog komt ruimschoots aan bod in het blad. Zo worden de avonturen van de klokken van de Grote Kerk in Dalfsen beschreven in een bijdrage van Ben Kloosterman. Met foto’s van het uit de toren halen van die klokken. Jan Sibelt beschrijft een afrekening op Dolle Dinsdag in het station van Dalfsen. Verzetsman Max van Kleef schoot de foute politieagent Fauré uit Ommen neer.

Zeer curieus is het verhaal van Dorus Kroes: hij bewaarde meer dan 65 jaar een gedicht over de bevrijding van Dalfsen in zijn portemonnee.

Het nummer van september was gewijd aan het Rijkswerkkamp De Vecht. Lenze Bouwers schreef naar aanleiding hiervan een heel bijzonder gedicht. Hans de Boer beschrijft de bekende rododendrons langs onder meer de Diezerstaat. Het nummer bevat vele foto’s, waaronder die van de zesde klas van de Hoonhorster St. Cyriacusschool uit 1971.

Losse nummers van het blad zijn te verkrijgen bij Plantage Books en Primera Janssen in Dalfsen en Supermarkt Wennemars in Oudleusen.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.