stone rock zoekt uithoeken rockmuziek op

“Seventies- en eightiesrock, bluesrock, indie, alternative maar ook rock-dj’s, als je van rockmuziek houdt, zit je bij Stone Rock Festival goed”, zegt Bas Schultz. Het festival onder de Zwevende Kei in Dalfsen wordt dit jaar gehouden op 22 juni, vorige week werd headliner Memphis Maniacs bekendgemaakt. Voor Schultz en zijn team de derde keer dat zij het organiseren. En het festival blijft groeien. Trok het vorig jaar 1500 bezoekers met veertien bands, dit jaar staan er vijftien bands op het programma en Schultz hoopt dat het bezoekersaantal ook groeit. “We hebben het festival groter opgezet en we hebben breder geprogrammeerd.”

Overigens is het festival zelf niet het enige dat gegroeid is. Ook het team heeft drie nieuwe personen aangetrokken. “Samen met Het Oude Station en de vijftig vrijwilligers helpen zij op allerlei vlakken. Het zijn allemaal vrienden of collega’s die we tijdens werk op andere festivals gesproken hebben of om advies gevraagd hebben. Zij werden zo enthousiast dat ze graag wilden helpen. Iedereen heeft zijn eigen vakgebied, het is dus ook echt ons werk.” De ‘nieuwelingen’ zijn volgens Schultz een voorwaarde om het festival te laten groeien: “We hebben plezier in de samenwerking. Als dat binnen de organisatie goed zit, zal dat op den duur ook op het festival afstralen. Veel mensen zien het en dat wordt gewaardeerd.”

Er is veel aandacht voor Stone Rock. Zoveel, dat de organisatie er zelf versteld van staat. “Je kunt natuurlijk zelf wel enthousiast zijn, maar het is pas echt leuk als anderen dat ook zijn.” Zo zijn er veel bedrijven die graag willen meedenken. Bijvoorbeeld in sponsoring, of het beschikbaar stellen van materialen. Hoofdsponsor is dit jaar het drankje Nozem. Het is op de Zwarte Cross gelanceerd en door de betrokkenheid van André Nijman, die ook Stone Rock presenteert, is een samenwerking tot stand gekomen. “Zij kunnen ons helpen met promotie, wij kunnen hen helpen door Nozem te schenken. Wij zijn voor hen een aanwinst, en zij zijn voor ons een aanwinst, een win-winsituatie. Als er bedrijven zijn die graag een bijdrage willen leveren, mogen ze dus gerust contact met ons opnemen.”

“Een tijd geleden zaten we bij elkaar om steekwoorden op te schrijven waar volgens ons het festival aan moet voldoen, en waar behoefte aan is. In Dalfsen, maar ook breder”, vertelt Schultz over het proces voorafgaand aan de 2013-editie. “Van voorgaande jaren merkten we dat bezoekers het zo leuk vonden dat ze zoveel bekenden hadden gesproken. Het festival moet dus gezellig en gemoedelijk zijn. Daarnaast moeten de bands het publiek verrassen, bezoekers moeten ook wat ontdekken. Daarom hebben we naast grote namen ook andere dingen die de moeite waard zijn.” Verschillende bands zijn 3FM Serious Talent of hebben bij De Wereld Draait Door opgetreden. “Dat is toch wel een goede graadmeter. Ook wilden we een internationale act. Vorig jaar hadden we wel een Belg, maar dat telt natuurlijk niet echt”, lacht Schultz. Black Spiders is een Engelse band die in Nederland niet veel te zien is. “Het is echt wat anders, en ze zijn ontzettend goed.” Memphis Maniacs omschrijft hij als één grote chaos. “Als zij optreden is het één groot feest. Zij staan expres aan het eind van de avond geprogrammeerd, iedereen kan meedoen en volledig uit zijn dak gaan. Ze staan bekend om hun mash ups, ze mixen live bekende nummers. Daardoor is het voor iedereen herkenbaar. Ik heb ze eerder gezien en ze zijn echt goed”, vertelt hij enthousiast.

“We zijn er ontzettend van overtuigd dat we een goed concept hebben. We zijn een goede in het rijtje van festivals. We zijn heel laagdrempelig: gratis toegankelijk en het terrein is naast het treinstation. Ik ben trots dat we met z’n allen het festival weer neer weten te zetten. We doen het samen, voor en achter het podium is het feest. We organiseren het natuurlijk wel serieus, maar de essentie is dat we een feestje geven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.