Home / archiefcentraal / stadswandeling joods ommen met brochure

stadswandeling joods ommen met brochure

Op dinsdag 9 april was het 70 jaar geleden dat de laatste Joodse inwoners uit Ommen zijn vertrokken. De Stichting Herdenking Joods Ommen wilde deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan en organiseerde daarom een bijeenkomst in De Kern aan de Bouwstraat in Ommen. Daar werd een brochure gepresenteerd met een stadswandeling die voert van de plaats waar de synagoge heeft gestaan naar de Joodse begraafplaats.

De stadswandeling met als titel “Stilstaan bij Stolperseine” voert langs de plaatsen waar de Joodse stadgenoten op het laatst hebben gewoond. Op 3 oktober vorig jaar werd een grote herdenkingstocht gehouden in Ommen omdat het toen 70 jaar geleden was dat de eerste Joodse inwoners uit Ommen werden weggevoerd. Op 4 maart jongstleden werden op initiatief van de SHJO op deze plaatsen Stolpersteine geplaatst door kunstenaar Günther Demnig. In de brochure wordt bij al deze plaatsen achtergrondinformatie gegeven.

Het eerste exemplaar van de brochure, die geschreven werd door de secretaris van de SHJO, Gerko Warner, werd overhandigd aan een vertegenwoordiger van het Unifonds – de sponsor van de brochure – H. Scheper uit Den Ham.

Na de overhandiging was de premiere van een dvd met 8 interviews met ooggetuigen van de wegvoering van de Joden uit Ommen. De dvd zal over enige tijd verkrijgbaar zijn. Vanaf komend weekend zal gedurende 8 weekenden telkens een van de interviews getoond worden via Vechtdal Leeft TV.

Het tweede deel van de avond nam Gerko Warner de aanwezigen mee op een digitale wandeling door Joods Ommen. Aan de hand van een powerpointpresentatie gaf hij de inhoud weer van de brochure waarin de stadswandeling wordt beschreven. Een zeer informatieve brochure van maar liefst 32 pagina’s. De brochure is een voorproefje van een lijvig boek over 200 jaar Joods leven in Ommen waaraan Warner nog werkt.

Na de zomer bezint de SHJO zich op vervolgactiviteiten die beogen de herinnering aan de Joden en het Joodse leven in Ommen levend en zichtbaar te houden.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.