Home / archiefcentraal / snijders teeven moet plannen aanpassen

snijders teeven moet plannen aanpassen

Deze boodschap zullen de burgemeesters van Hoogeveen en Hardenberg ook meenemen naar het rondetafelgesprek met leden van de Tweede Kamer op 18 april. De voorgenomen sluiting van de PI Hoogeveen en van FPC Veldzicht in Balkbrug is voor de burgemeesters aanleiding om samen de belangen van de inwoners van de regio te verdedigen.

De in het masterplan geschetste indeling per arbeidsmarktregio werkt versluierend. Hieruit wordt niet duidelijk dat in de kleine regio Zuid‐Drenthe/Noord‐Overijssel maar liefst 700 banen verdwijnen. Dat is twintig procent van de totale opdracht, nota bene in een gebied waarin sprake is van hoge werkloosheid; in Hoogeveen is het werkloosheidspercentage momenteel met ruim 14% bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. In de gemeente Hardenberg is de werkloosheid in de afgelopen twee jaar met 27,5% toegenomen.

De Tweede Kamer heeft meermalen uitgesproken dat taakstellingen bij Rijksdiensten niet onevenredig mogen neerslaan en dat provincies met de hoogste werkloosheid zo veel mogelijk moeten worden ontzien (moties van Heijnen en De Vries). Dat hier sprake is van een onevenredige neerslag van de maatregelen, is volkomen duidelijk. De sluiting van Hoogeveen en Balkbrug betekent dat binnen een straal van vijftien kilometer 700 banen verdwijnen.

En dat is nog niet alles. De instellingen bieden indirect werk aan ongeveer 350 mensen. Ook deze banen zullen verdwijnen. Het merendeel van de medewerkers woont in de regio en het zal voor veel van hen onmogelijk zijn om binnen de regio ander werk te vinden omdat op het terrein van hun specialisme vrijwel geen vraag is. Dat zal betekenen dat hoogopgeleide professionals de regio moeten verlaten als gevolg van deze verschraling van de arbeidsmarkt.

Zowel in de PI Hoogeveen als in FPC Veldzicht is in de afgelopen tijd voor miljoenen euro’s geïnvesteerd om de gebouwen te laten voldoen aan de meest recente eisen. De PI Hoogeveen is eind jaren tachtig gebouwd om de regionale economie te stimuleren. Het werkloosheidspercentage was destijds 12%. Nu de werkloosheid opgelopen is tot ruim 14%, besluit het kabinet om de gevangenis te sluiten. Dat is niet uit te leggen.

De regio Zuid‐Drenthe/Noord‐Overijssel is de afgelopen jaren opgebloeid en uitgegroeid tot een aantrekkelijk en ondernemend gebied. Ook in deze economisch zware tijd zoeken inwoners, ondernemers en gemeente kansen om de regio aantrekkelijk te houden, bijvoorbeeld door een pakket maatregelen aan te bieden om vestigen en bouwen aantrekkelijk te maken. Werkgelegenheid in de regio is de basis voor leefbaarheid. De gemeenten nemen hier hun verantwoordelijkheid. De plannen van Teeven raken de basis van een leefbare regio: werkgelegenheid. Dat kan en mag niet gebeuren.

De manier waarop staatssecretaris Fred Teeven van Justitie ruim 300 miljoen euro wil bezuinigen op het gevangeniswezen heeft veel reacties opgeroepen, ook in de Tweede Kamer. Daarom is besloten om een rondetafelgesprek te houden over de gevolgen van dit plan. Het gesprek is opgedeeld in acht blokken. De burgemeesters schuiven op 18 april aan van 15.00 tot 16.30 uur. Geïnteresseerden kunnen vanaf de publieke tribune het gesprek volgen.

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.