Home / archiefcentraal / raad bijgepraat over trefkoele

raad bijgepraat over trefkoele

‘Van stenen naar inhoud’, luidde de titel van de presentatie die Renee Kerdijk gaf. Zij is directeur van de Bibliotheek Dalfsen – Nieuwleusen, maar deed haar bijdrage op persoonlijke titel. “Een Kulturhus is een plek waar je elkaar kunt ontmoeten, waar reuring is en waar de deuren open staan,” zo noemde ze enkele kenmerken van het concept. “Dat betekent voor een deel ook dat je je eigen sleutels moet inleveren, want de partijen moeten samenwerken en kunnen niet alleen maar vanuit hun eigen hokje werken. Ze moeten samen het programma dragen en over hun eigen grenzen heen durven kijken. Zo wordt ieders positie versterkt.”

Het Kulturhus moet dé plek in Dalfsen worden voor sport en evenementen, maar ook de plek voor ontmoeting, participatie, educatie, welzijn, cultuur en beleving. Kerdijk liet weten dat de fase van het verdelen van de vierkante meters nu voorbij is en dat de programmering aan de beurt is. Wat moet er dus allemaal in De Trefkoele+ gaan gebeuren? Daarvoor wil ze de komende tijd in gesprek met alle partijen die mogelijk van het Kulturhus gebruik gaan maken. “Ik wil graag weten wat de partijen uit het Kulturhus denken te gaan halen, maar ook wat ze er gaan brengen. Dat moet een analyse met een soort rode draad opleveren en daarvoor wil ik graag goed te tijd nemen.”

Eén en ander moet uitmonden in een startbijeenkomst met alle betrokken partijen. “Dan moet blijken of iedereen er een goed gevoel bij heeft en of we allemaal ongeveer op hetzelfde niveau zitten. Van daar uit willen we een visie uitwerken, een organisatievorm kiezen en een inhoudelijk dienstverleningsconcept bepalen.” Dat zal allemaal flink wat tijd gaan kosten, maar Kerdijk hoopt in september 2014 ‘een heel eind verder’ te zijn.

Vier groepen – vanuit sport, cultuur en welzijn, de jeugd en externe adviseurs – kwamen aan het woord met hun visie op het Kulturhus in Dalfsen. Ook konden raadsleden vragen stellen bij het verhaal van Kerdijk. Zo wilde PvdA’er Johan Wiltvank graag weten op welke manier één en één drie zou moeten worden. “Ik zal een voorbeeld geven,” zei Kerdijk. “Als mensen van de bibliotheek die van Landstede ontmoeten kunnen er mooie samenwerkingsverbanden ontstaan. Zo kan Landstede mensen die de taal moeten leren bijvoorbeeld meenemen naar de bieb om samen kranten en boeken te lezen en taallessen te houden. Zo zijn er allerlei voorbeelden mogelijk.”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.