Home / archiefcentraal / pb witharen viert 65 jarig jubileum

pb witharen viert 65 jarig jubileum

Tot een paar jaar geleden gingen ze door het leven als ‘Buurtvereniging Witharen en omstreken’, maar toch viert Plaatselijk Belang Witharen dit jaar het 65-jarig bestaan. De club is er om de leefbaarheid in de kern in stand te houden en de belangen van de inwoners te behartigen. “In een kleine gemeenschap ben je op jezelf aangewezen en als ‘buurtvereniging’ wordt je minder serieus genomen.”

Met 226 huishoudens in het ledenbestand zijn bijna alle inwoners van Witharen betrokken bij Plaatselijk Belang. Het lokale college van B en W, noemt voorzitter Robbin Hutten het bestuur van de belangenvereniging. Behalve met activiteiten als de zeskamp – samen met de Oranjevereniging –, het volleybaltoernooi en de fietstocht, houdt Plaatselijk Belang zich bezig met allerlei zaken die in en om Witaren spelen. Zo is het verkeer sinds jaar en dag belangrijk. “De weg tussen Ommen en Balkbrug was altijd een racebaan. De auto’s knalden door de kern. Met zes drempels is die weg op een zeker moment autoluw gemaakt. Ook hebben we er ons de afgelopen jaren sterk voor gemaakt om de nieuwe N340 niet door onze gemeenschap te laten lopen en dat is gelukt. Verder hebben we de laatste tijd geprobeerd om één van de tunnelbakken onder de N48 aan de Maatschappijwijk te laten plaatsen, zodat die verbinding in stand zou blijven. Daar zijn we helaas niet in geslaagd.”

Toch zijn het niet alleen wegen en auto’s die de belangenclub in de loop der jaren bezig hebben gehouden. “Het gaat om de leefbaarheid. De kerk, de school, de woningbouw: allemaal zijn ze belangrijk om het leuk te houden in Witharen.” Jaarlijks kiezen de leden een aantal zaken om de pijlen op te richten. Momenteel staan de wegen en de bermen, de woningbouw en de communicatie in de belangstelling. “We bekijken de mogelijkheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk en ook mobiele telefonie heeft onze aandacht. Er zijn plekken in Witharen waar je kunt proberen te bellen tot je een ons weegt, maar waar je nooit verbinding met een netwerk krijgt. Dat kan anno 2013 natuurlijk niet meer.”

Ook nieuwe huizen zijn van groot belang voor de kern Witharen, omdat jongeren volgens Hutten de kans moeten hebben om in Witharen een woning te kopen. “Als jonge mensen hier blijven profiteert bijvoorbeeld ook de school daarvan. We moeten op die manier de leefbaarheid doorgeven, want als de mensen eenmaal weg zijn, komen ze niet gauw meer terug. Er is daarom een commissie bezig met een enquête. We willen graag weten hoe de mensen tegen nieuwe woningen aankijken.”

Het nut van een Plaatselijk Belang is volgens Hutten niet te onderschatten. “Wanneer je je keer op keer laat horen bij het gemeentebestuur, wordt je vanzelf serieus genomen. Als Plaatselijk Belang ben je op die manier de schakel tussen de inwoners en het gemeentebestuur.”

Hoewel Hutten eigenlijk een buitenstaander is, voelt hij zich helemaal thuis in Witharen. “Ik kom uit Nieuw Heeten en woon hier sinds twaalf jaar. ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, zo luidt het motto hier. Iedereen kent elkaar, laat elkaar met rust, maar ze staan er ook als het nodig is. Sommige mensen zijn misschien wat conservatief, maar dat een buitenstaander als ik voorzitter kan worden van Plaatselijk Belang zegt genoeg.”

Het 65-jarig bestaan van Plaatselijk Belang wordt zaterdag 13 april gevierd met een ‘boerenbruiloft’.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.