ook huurders de veste hekelen huurverhoging

Huurdersvereniging de Brandaris van Terschelling, Huurdervereniging Verenigd Huurbelang (VHB) uit Ommen en Stichting Huurdersbelangen Hardenberg (SHH) hebben aan de Veste gezamenlijk advies uitgebracht over het hanteren van inkomensafhankelijke huurverhogingen per 1 juli aanstaande. ‘Niet doen”, zo luidt dit advies kort samengevat. Tevergeefs, want De Veste is al bezig de huurverhoging voor te bereiden. Eerder bracht huurdersorganisatie Twee Onder Een Kap (TOEK) al een dergelijk advies uit aan woningstichting Vechthorst in Nieuwleusen.

De drie huurdersorganisaties (HO’s) hebben dit advies opgesteld in samenwerking met de Vereniging van HuurdersOrganisaties in Overijssel en Gelderland (HOOG), waarvan VHB lid is. De andere lidorganisaties van HOOG hebben gelijkluidende adviezen uitgebracht aan hun lokale woningcorporatie.

In het advies stellen de organisaties dat met een gemiddelde huurverhoging van ruim 4 procent een onevenredig groot deel van de rekening van de crisis bij huurders wordt neergelegd. Ze zullen in twee jaar tijd tussen 300 tot ruim 1.000 euro meer aan huur moeten betalen. Daarnaast hebben ze, net als alle andere Nederlanders, te maken met de koopkracht-effecten die het gevolg zijn van het overige kabinetsbeleid. De drie HO’s voorzien dat steeds meer huurders betalingsproblemen en huurachterstanden zullen krijgen.

Ze wijzen er verder op dat het College Bescherming Persoonsgegevens heeft geconcludeerd dat de Belastingdienst inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer door inkomensgegevens van huurders te verstrekken aan verhuurders. Ook advocatenkantoor Kennedy Van der Laan komt tot een dergelijke conclusie in een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Nederlandse Woonbond. Op grond daarvan onderzoekt de Woonbond de mogelijkheden om de inkomensafhankelijke huurverhoging voor te leggen aan een Europese rechter.

De Afdeling Advisering van de Raad van State stelt in haar advies over het wetsvoorstel dat niet vaststaat dat het tegengaan van scheefwonen door de inkomensafhankelijke huur-verhogingen zal worden bevorderd. Volgens de Afdeling is het probleem van scheefwonen vooral een stedelijk probleem en vormt het niet meer dan een onderdeel van de problemen op de woningmarkt.

Het NCCW voorspelt dat zeker een kwart van de woningcorporaties de inkomensafhankelijke huurverhoging niet zal doorvoeren. Een van die corporaties is Trudo uit Eindhoven. Deze corporatie is het principieel oneens met de inkomensafhankelijke huurverhoging en weigert de kosten van de crisis een-op-een bij de huurders neer te leggen. Trudo verhoogt de huur slechts met het inflatiepercentage van 2,5% en blijkt daarmee in staat de gevolgen van de verhuurdersheffing te dragen zonder de rekening door te schuiven naar de huurders. De huurdersorganisaties zijn er van overtuigd dat dit bij De Veste ook tot de mogelijkheden moet behoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.