ondanks perikelen hoop op mooie bissingh

Vertraagd door de onduidelijkheid rond de bouwplannen in het centrum liggen ze zo’n twee maanden achter op schema, maar die achterstand gaan ze nu ‘als een razende’ inlopen. Het bestuur van de Ommer Bissingh is blij dat het feest deze zomer toch kan plaatsvinden en presenteerde woensdag de plannen voor dit jaar. “We hebben wat perikelen gekend, maar we hopen er weer een sprankelende en veelzijdige Bissingh van te maken,” aldus voorzitter Gerard Marsman.

Het verhaal van de Bissingh dat in 1579 begon met de jaarmarkt, is volgens de voorzitter sindsdien uitgegroeid tot een sterk merk, dat Ommen tijdens de zomer goed op de kaart zet. Kort blikte Marsman terug op de vorige editie – ‘prachtige Bissingh met veel bezoekers, gevarieerd aanbod en mooi weer’ – voordat hij inging op de perikelen waar het bestuur voor de Bissingh van 2013 al mee te maken kreeg. Door de vertraging rond de bouwplannen in het centrum, was lang onduidelijk of er in 2013 een Bissingh kon plaatsvinden. Dat bleek mogelijk, maar wel met enkele handicaps. “Omdat het 11 april plein overhoop ligt en een deel van de Markt en de toevoerweg onbruikbaar zijn, hebben we veel minder ruimte dan normaal. Ook sluiten alle locaties niet meer op elkaar aan en dat is toch iets waar we voorheen trots op waren.” Marsman en de zijnen hopen één en ander op te lossen door ook het Vrijthof en andere straten te gebruiken voor Bissingh-activiteiten en andere attracties anders op te stellen.

De bouwactiviteiten in het centrum brengen ook financiële consequenties met zich mee. Omdat er minder ruimte en – door de weekmarkt – minder dagen voor de kermis zijn, zegde de vaste kermisexploitant af. Weliswaar werd een andere uitbater gevonden, maar een kleinere kermis op minder dagen betekent minder inkomsten. Door ruimtegebrek zal ook de braderie minder opbrengen. “We hopen dat onze sponsoren daar begrip voor hebben en ook is een subsidieaanvraag nog in behandeling bij de gemeente. De Stichting Promotie Ommen heeft daar inmiddels een positief advies over gegeven. Daarnaast zullen we interen op onze reserves, dus die moeten in de komende jaren weer aangevuld worden.”

Desondanks hoopt het bestuur van de Ommer Bissingh ook deze zomer een succesvolle Bissingh te organiseren. Die begint op maandag 8 juli met het luiden van de bel en het zingen van het Bissinghlied en eindigt op zondag 8 september met de laatste klanken van het Bissingh Blaasorkestenfestival. In de tussentijd moet bijvoorbeeld de Boerendag op 31 juli als vanouds weer een grote publiekstrekker worden met onder meer de traditionele fietstocht. Ook wordt tijdens Sports & Voices op 17 juli flink gesport en gezocht naar een nieuwe ‘Voice of Ommen’. Daarnaast staat de themadag Kunst & Kids op 7 augustus weer op het programma. Verder krijgt het historische karakter van Ommen veel aandacht tijdens het Hanze Festival op 24 juli en Nostalgisch Ommen op 14 augustus. Dat alles wordt elke woensdag omkleed met de braderie, de vlooienmarkt en een muzikaal avondprogramma en kermis van 8 tot 10 en van 24 tot 29 juli.

Kijk in de aanloop naar de Ommer Bissingh op deze site voor meer details over het programma.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.