nieuwleusen gaat vol gas voor glasvezel

Waar in omliggende dorpen als Dalfsen, Lemelerveld en Ommen gewerkt wordt aan een glasvezelnetwerk van het grote Reggefiber, kiest Nieuwleusen Synergie voor een poging om zelf een netwerk aan te leggen in het dorp en het buitengebied. Wanneer 30 procent van de huishoudens in de kern en 60 procent in de periferie zich aanmeldt, gaat de aanleg door. “Voor het buitengebied moet dat vast wel lukken, maar in de kern wordt het waarschijnlijk spannend,” zegt voorzitter Luinstra. 1200 huishoudens dienen zich aan te melden. “Het woord is nu aan de inwoners van Nieuwleusen, maar we gaan er in de campagne alles aan doen om de mensen mee te krijgen. Als we deze kans niet grijpen, komt ‘ie voorlopig ook niet weer.” Luinstra hoopt dat nog dit jaar wordt begonnen met de daadwerkelijke aanleg .

Door de explosief groeiende hoeveelheid digitale informatie die dagelijks verstuurd wordt, wordt snel internet steeds belangrijker. Luinstra noemt de voordelen voor studenten, thuiswerkers en ondernemers, maar ook van de toepassingen op het gebied van zorg. “Geavanceerde technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om langer thuis te blijven wonen.” Die voordelen zijn er voor alle glasvezelgebruikers, maar Nieuwleusen Synergie denkt een aantal unieke extra zaken te bieden. “Het netwerk is van de deelnemers zelf, waardoor zij er gezamenlijk zeggenschap over hebben. Bij ons wordt je dan ook geen klant, maar lid. Daarnaast hebben wij geen winstoogmerk, waardoor we – ook op de lange termijn – een aantrekkelijke prijs bieden.”

Hoewel de kernen Dalfsen en Lemelerveld glasvezel krijgen via Reggefiber, juicht de gemeente Dalfsen het initiatief van Luinstra en de zijnen toe. “Vooral voor het buitengebied is snel internet een must aan het worden,” meent Agricola. “Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen over snel internet kan beschikken, dus we ondersteunen dit project waar we kunnen. Nieuwleusen heeft goud in handen.”

Ook woningstichting Vechthorst is enthousiast over de aanleg. In overleg met de huurders geeft de woningstichting toestemming om het netwerk tot in de meterkasten van de huurwoningen aan te leggen. “We vragen onze huurders om mee te werken. Het geeft hen nog geen verplichtingen, maar op die manier hebben ze in ieder geval de mogelijkheid om voor glasvezel te kiezen,” zo liet directeur Willem Muijlwijk weten.

De coöperatie Nieuwleusen Synergie probeert ‘een duurzaam en vitaal’ dorp te creëren. Samen met de inwoners van het dorp zijn verschillende projecten gekozen die moeten helpen de leefbaarheid van Nieuwleusen in stand te houden. Eerder al werd een schooltuinenproject op basisscholen succesvol gelanceerd en ook werd enkele maanden geleden de kringloopwinkel Deuroe Veuroe geopend. “De overheid doet steeds minder, dus als dorp moeten we het heft in eigen hand nemen,” aldus Luinstra.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.