Home / archiefcentraal / marc jan ahne is een jaar burgemeester

marc jan ahne is een jaar burgemeester

Via de Vecht werd hij een jaar geleden binnengehaald en inmiddels weet hij hoe ‘de lijntjes lopen’ in Ommen. Burgemeester Marc-Jan Ahne is een jaar in functie. “Ik hoop dat ik uitstraal dat ik het burgemeesterschap heel erg leuk vind.”

Om te benadrukken hoe veelzijdig een baan als burgemeester is, gaat Ahne terug naar de vrijdag voor Kerst. “Ik liep hier om kwart voor negen met een volle agenda binnen, toen ik een telefoontje kreeg met de mededeling dat er een oude vliegtuigbom in het Laarbos was gevonden. Het was niet zo dat ik ‘m zelf op moest graven, maar het gooide wel gelijk mijn hele agenda om, want er komen op zo’n moment heel veel vragen op je af. Wat moet er met de bom gebeuren? Hoe communiceren we dit met de inwoners? We hebben er druk op gezet dat die bom dezelfde dag nog onschadelijk gemaakt zou worden en door goede samenwerking met de Explosievenopruimingsdienst is dat gelukkig uiteindelijk gelukt. Op zo’n dag moet je er als burgemeester zijn en dat maakt het ook leuk en veelzijdig.”

De burgemeestersagenda is gewoonlijk veelal gevuld met vergaderingen, overleggen en ontmoetingen met bijvoorbeeld het college van B en W, de raadsgriffier, ambtenaren, collega-burgemeesters in de veiligheidsregio, de brandweercommandant, plaatselijk belangen en ondernemers. Vooral in de eerste maanden maakte hij echter ook kennis met de Ommer samenleving als geheel. “Ik ben overal heel gastvrij ontvangen en ik heb enorm veel indrukken opgedaan. Inmiddels denk ik zo ongeveer te weten hoe de lijntjes lopen en welke partijen er allemaal zijn. Daardoor kan ik de komende periode bezig om die mensen nog meer met elkaar te verbinden. Soms verbaast het me dat groepen die met dezelfde onderwerpen bezig zijn, elkaar helemaal niet kennen, terwijl ik denk dat je samen met andere mensen of organisaties juist meerwaarde kunt creëren.”

Kleinere schaal

Als wethouder in een middelgrote stad als Deventer, kwam Ahne terecht in een kleine stad als Ommen. “Niet alleen is de begroting hier veel kleiner, ook de schaal van de onderwerpen is anders. Hier gaat de politiek over veel meer details. Dingen die in Deventer voor ambtenaren zijn, worden hier door de gemeenteraad besproken. Het voordeel daarvan is dat je veel beter weet wat er speelt. Ik kan bijvoorbeeld echt meepraten over bepaalde verkeerssituaties.”

Kort na zijn aantreden werd Ahne in de media nog wel geconfronteerd met een erfenis uit zijn tijd in Deventer. Hij zou als wethouder de gemeenteraad niet goed hebben geïnformeerd over de financiële toestand van de gemeente. “Ik blijf van mening dat ik alles netjes met de gemeenteraad heb besproken, maar één van de raadsleden bleef er tegenaan schoppen. Het probleem was dat ik al weg was op het moment dat de discussie losbarstte, waardoor ik geen podium had om me te verdedigen. Ja, toen ik die persoon toevallig bij een tankstation langs de A28 tegenkwam. ‘Je snapte het wel hé’, zei hij toen. ‘Het is allemaal partijpolitiek.’ Dat hoort er dus bij.”

Behalve terugkijken, blikt Ahne ook vast vooruit op zijn tweede jaar. Op 19 maart 2014 staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma en die zullen het komende jaar ook in Ommen het politieke spel voor een belangrijk deel bepalen. Ahne wil zelf de verkiezingen zo goed mogelijk voorbereiden, zodat een eventuele nieuwe coalitie zo snel mogelijk van start kan gaan. Daarnaast hoopt hij dat de komende stembusgang niet ten koste gaat van het politieke debat. “De scherpte in het politieke debat is terug aan het komen. Dat is goed, ik houd wel van een stevig debat, maar het moet niet teveel op de persoon gespeeld worden en dat gebeurt nog wel eens. Ik hoop dat we in de aanloop naar de verkiezingen zo veel mogelijk over de inhoud kunnen debatteren.”

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.