lintje na 41 jaar in het bestuur

Sieneke Grootenhuis-Tonckens uit Ommen was 41 jaar bestuurslid van Groei en Bloei afdeling Ommenwaarvan de laatste jaren voorzitter . Daarom kreeg zij woensdag uit handen van burgemeester Marc-Jan Ahne een koninklijke onderscheiding.

Ben van den Berg schreef voor ons de deze bijdrage:

“Kitty Wiegert van het Hoofdbestuur van Groei en Bloei, typeerde Sieneke als volgt: een beetje tuingek met passie voor tuinen. Naast haar bestuurswerk maakte ze ook veel tuinreizen naar Engeland, Schotland, Wales, Ierland, Duitsland, Frankrijk en 2 x naar de Chelsea Flower Show en alle reizen van de afdeling met Garden Tours. Elke vrijdag steevast voor de TV kijken naar Gardeners World op de BBC2. Thuis heeft Sieneke meer dan 3 meter aan tuinboeken in de boekenkast en al 50 jaar houdt Sieneke een tuindagboek bij. Haar steun en toeverlaat Adriaan staat haar bij met raad en daad en zoals hij zelf zegt: je zal maar met zo’n iemand getrouwd zijn! “Ik zou niet anders willen”.

Adriaan heeft speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe voorzittershamer gemaakt die is overhandigd aan de kersverse voorzitter Harriët Weitkamp van de afdeling Ommen.

Na 41 jaar zal Sieneke meer tijd krijgen voor haar eigen tuinen en samen met Adriaan nog meer tuinreizen kunnen maken. Voor dit jaar zal Sieneke de verkoop van de route boekjes voor de open tuinendagen op zich nemen.

Enkele hoogte punten zijn de tuinshows in het hervormd centrum van Ommen en de planten ruilbeurs die in april 1975 is gestart en waar slechts een paar leden op af kwamen. Maar door volharding van Sieneke is het nu een 2 jaarlijks terugkomend evenement van grote omvang.

Speciaal voor deze gelegenheid was burgemeester Marc-Jan Ahne gekomen om er een zeer bijzonder afscheid van te maken.

Burgemeester Marc-Jan Ahne heeft zich door diverse mensen om Sieneke heen laten informeren over haar bezigheden en vooral over de wijze waarop Sieneke dit doet. En de woorden die burgemeester Marc-Jan Ahne steeds hoorde waren: enthousiast, betrokken en bevlogen. Afkomstig van het platte Grunniger land kreeg Sieneke dit met de paplepel ingegoten. Sieneke’s moeder als hoofdbestuurslid bij de Plattelandsvrouwen en haar vader als medeoprichter van de lokale Boerenleenbank lieten Sieneke zien wat een mens kan betekenen voor de samenleving.

In Sienekes beroep als Huishoudelijk voorlichters ten plattelande zag ze het als roeping om mensen aan te moedigen om deel te nemen aan activiteiten waardoor ze een bredere kijk op en begrip voor de maatschappij en samenleving kregen. Hieruit blijkt wel haar humane karakter met zorg en aandacht voor de medemens.

Binnen de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde: Groei en Bloei zoals het volmondig klinkt was Sieneke al 41 jaar actief. De leden en bestuursleden beschrijven de huidige status van de afdeling Ommen dan ook met trots toe aan haar bevlogenheid, passie en inzet.

En, beste lezers, u denkt wellicht dat Sieneke daar al wel een dagtaak aan had. Dat is misschien ook wel zo, want ze was daarnaast ook nog moeder. Maar ze had toch nog tijd om 10 jaar lang maandelijks een boekenclub te leidden. Niet alleen een middagje voorzitten, nee ze stelde ook de boekenlijst samen en maakte afspraken met de bibliotheken. Ook liep ze jarenlang collectes voor de Reuma en Dierenbescherming. Hier beperkte ze zich niet alleen tot het uitvoeren van de taak. Sieneke ging ook graag op pad op zoek naar nieuwe collectanten en controleerde de opbrengsten.

Sieneke is geen vrouw van half werk! Dat blijkt ook uit de andere activiteiten die aangeven uit welk hout ze gesneden is. In 1985 richtte Sieneke met een aantal mensen de Inner Wheel afdeling Dedemsvaart op. Voor de lezers die het niet kennen. De Inner Wheel is ooit in Engeland opgericht door de echtgenoten van de Rotary. Terwijl de heren van de Rotary met een dikke sigaar en een glas whisky vooral richten op het bevorderen van de vriendschap, zetten de dames zicht juist in voor de maatschappij en de samenleving. Sieneke heeft zich binnen de club vooral gericht op het organiseren van diverse projecten om hiermee geld op te halen voor goede doelen. Vanuit de Inner Wheel is de Johanna Hamburger Stichting ontstaan. Een stichting dat een probleem aanpakt dat veelal achter gesloten deuren blijft: de financiële problemen die ontstaan bij leden door scheiding of werkeloosheid. Sieneke vervulde hier een belangrijke vertrouwelijke rol. En haar betrokkenheid en vooruitstrevendheid kwam ook van pas bij de Tesselschade Arbeid Adelt in Ommen. Een vrouwenvereniging die tot doel heeft om vrouwen een bijdrage te geven in opleidings- en studiekosten om hun in staat te stellen een vak- of beroepsopleiding te volgen.

Beste lezers. Wij nemen hier niet afscheid van zomaar een voorzitter. Wij nemen afscheid van een warme vrouw, met een sociaal hart en een vrouw die zich graag inzet om anderen op weg te helpen in het leven. Mensen te laten groeien, zodat ze in het leven kunnen gaan bloeien, is haar op het lijf geschreven.

Een burgemeester komt niet zomaar op een afscheid van een voorzitter. Zelfs niet als deze persoon al 41 jaar op de zetel zit waarvan de laatste 20 jaar als voorzitter. Want al haar verdiensten voor de maatschappij en de samenleving hebben Hare Majesteit ertoe gebracht om Sieneke te benoemen tot Lid in Orde van Oranje Nassau bij bijzondere gelegenheid.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.