kroningsgeschenk voor leerlingen dalfsen

De basisschoolleerlingen van Dalfsen krijgen ter ere van de kroningsdag een bijzonder cadeau. De meisjes krijgen een tiara met daarin de silhouetten van alle koninginnen tot Anna Paulowna. De jongens krijgen een ‘dolk’ met het silhouet van Máxima erin.

Burgemeester Noten: “Als gemeente hebben we tal van aanbiedingen voor geschenken ontvangen. Van bekers met de afbeeldingen van Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima tot koffielepeltjes. Maar ze zijn allemaal hetzelfde en ik wilde juist iets unieks. Het is een unieke gebeurtenis, zoiets maak je niet vaak mee. Mijn neef, de kunstenaar en sieradenontwerper Ted Noten, heeft voor de kinderen in de gemeente Dalfsen iets heel bijzonders gemaakt.”

De tiara is geïnspireerd door de tiara die de kunstenaar twaalf jaar geleden maakte voor prinses Máxima ter ere van haar huwelijk met Willem-Alexander. Het Stedelijk Museum in Den Bosch had daarvoor een wedstrijd uitgeschreven, “Maxima tiara,” die Ted Noten uiteindelijk ook won met zijn ontwerp: een brommerhelm met een uitneembare tiara. Het zwaard is uniek voor de kinderen van Dalfsen ontworpen. Han Noten: “ik vind het niet alleen mooi maar ook razend knap. In korte tijd met weinig middelen iets maken dat zowel speels als plechtig is. Het lijkt me een prachtig gezicht, al die meisjes en jongens die letterlijk een schitterend en koninklijk sieraad dragen.”

Ted Noten: “het mooie van deze samenwerking vind ik de schoonheid van het gebaar. De schoonheid van het bijzondere en niet het cliché van de koffiemok of het theelepeltje. Het zijn beide unieke sieraden geworden, in een oplage van elk 1675 stuks, genummerd en wel. De kinderen hebben straks iets persoonlijks in handen.” De nummers op de tiara’s staan gelijk aan de nummers op de dolken. Han Noten grapt: “Dan kunnen de jongens en meisjes naar elkaar op zoek, in theorie kunnen er stelletjes ontstaan.”

De dolkjes en tiara’s zijn door een laser uit een spiegelend polystyreen folie gelaserd. In de tiara zijn de silhouetten gelaserd van Beatrix, Juliana, Wilhelmina, Emma en Anna Paulowna. Het dolkje kan als broche gedragen worden. Buiten dat is het voor jongens ook stoer om een zilver spiegelend dolkje te dragen. In het handvat van de dolk is de silhouet van Máxima gelaserd. Omdat de laser zo precies en fijn kan snijden zie je zelfs het kapsel en de neus van de toekomstige koningin.

Alle kinderen van de basisschool krijgen het sieraad per post thuisgestuurd met een brief van de

burgemeester, namens het gemeentebestuur van Dalfsen. Ook roept burgemeester Noten de kinderen op om een foto van zichzelf te laten maken, terwijl ze het sieraad dragen. Alle foto’s worden verzameld in een boek. Dat boek wordt aan de koning en koningin gegeven als ze in juni de provincie Overijssel bezoeken. “Dat is toch een uniek cadeau voor hen. En uiteraard zal ik drie tiara’s bewaren voor de drie prinsesjes”, aldus Han Noten.

De foto’s kunnen gemaild worden naar kroningsdag@dalfsen.nl Ook is de foto te uploaden via www.dalfsen.nl/kroningsdag onder vermelding van naam en e-mailadres.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.