Home / archiefcentraal / kijk op nieuw prijsniveau met open huizen route

kijk op nieuw prijsniveau met open huizen route

Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) komt er binnenkort een einde aan de jarenlange prijsdalingen op de woningmarkt. De bodem komt in zicht. Dat betekent een prima moment om tijdens de Open Huizen Route van zaterdag 6 april eens te kijken wat er nu voor welke prijs te koop staat. Verschillende makelaars in het Vechtdal openen die dag de deuren van een aantal koopwoningen. Geïnteresseerden en potentiële kopers kunnen daardoor geheel vrijblijvend en zonder afspraak woningen bezichtigen.

Wat is er te koop voor welk bedrag? En wat is nu beter: kopen of huren? Bereiken de prijzen dit jaar de bodem? Mensen die de Open Huizen Route bezoeken kunnen niet alleen de woningen bekijken, maar ook antwoord krijgen op dit soort vragen. De afgelopen jaren zijn de prijzen gedaald, waardoor een voorheen onbetaalbare woning nu misschien wel betaalbaar is. Mark Ebbinge van Gjaltema Assurantiën & Makelaardij: “Dat vraagt om heroriëntatie. De Open Huizen Route is daarvoor een prima gelegenheid. Het aanbod op de koopmarkt is groot, waardoor er voldoende te kiezen valt. Wanneer verkopers een reële prijs vragen, leidt dat tot een behoorlijke kans op succes.”

Minister Blok van Wonen nam al een aantal maatregelen om de woningmarkt te stimuleren en onlangs werd in de Tweede Kamer het woonakkoord gesloten. De leenmogelijkheden voor starters en zzp’ers met een goed inkomensperspectief zijn verruimd. Ook de financiële injectie van 50 miljoen voor startersleningen biedt ruimte. De rente op restschulden is 10 jaar lang aftrekbaar. Eigenaren van twee woningen kunnen nog één jaar lang de dubbele rente aftrekken. De btw op de arbeidskosten voor verbouwingen en tuinrenovatie is op 6 procent gezet. Omdat aan de andere kant de huren omhoog gaan, kan kopen aantrekkelijk worden.

Daar staat wel tegenover dat de hypotheekverstrekking is ingeperkt. Sinds 1 januari mag nog tot 105 procent van de koopsom geleend worden. De komende jaren wordt dit percentage met jaarlijks 1 procent verlaagd tot 100 procent. Per 1 juli wordt het maximale hypotheekbedrag met Nationale Hypotheek Garantie teruggebracht van 320.000 euro naar 290.000 euro. Toch kunnen er nog veel vragen rondom het kopen van een huis blijven bestaan en de Open Huizen Dag van zaterdag 6 april is een prima mogelijkheid om die beantwoord te krijgen.

Funda geeft geen totaaloverzicht van de deelnemende huizen aan de Open Huizen Route. Ruim 10 procent van de te koop staande woningen wordt bewust niet vermeld uit concurrentieoverwegingen. Voor het aanbod aan deelnemende huizen van VBO-makelaars kun je terecht op de website van de Open Huizen Route: www.vbo.nl/openhuis.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.