juf uit dalfsen naar kroning willem alexander

“Pas toen de uitnodiging op de mat viel, dacht ik: ’t is ècht waar! Een bewijs van toegang voor mevrouw M. van der Velde namens de voorzitter van de Verenigde Vergadering, de Griffier van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal mr. G.J.A. Hamilton.” Toen Margriet de sjiek uitziende enveloppe opende wist ze het zeker: op 30 april is ze bij de troonswisseling. Sierlijk stond er op de uitnodiging: ‘Verenigde vergadering van 30 april 2013 tot plechtige beëdiging en inhuldiging van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk te Amsterdam’.

Een bus met veertig personen uit Overijssel, vertrekt die dag richting de Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Na de broodmaaltijd worden zij rechtstreeks met speciale bussen naar De Nieuwe Kerk gebracht waar om 13.30 uur de Verenigde Vergadering begint. Daar zullen ongeveer 2000 mensen getuige zijn van de kroning, waaronder 500 vrijwilligers.

“Ik werd gebeld met de vraag of mevrouw Van der Velde aanwezig was, een vrijwilliger. Ik dacht meteen aan mijn werk als juf: hoezo vrijwilligerswerk?! Pas toen ze ‘vrijwilligerswerk binnen het Jongenskoor Dalfsen’ zei, begon mij iets te dagen. Naast mijn baan als juf ben ik namelijk ‘van de kledingcommissie’ van het Jongenskoor. Ik verzorg de toga’s en de plissés, zodat de jongens altijd passende kleding aan hebben als zij optreden. Ook het vervoer, het verstelwerk en het klaarleggen van de kleding moet elke keer geregeld worden. Het is een hele gave club. Ik hoef maar te vragen en ze helpen meteen.”

Ondanks dat was Van der Velde niet meteen overtuigd dat ze haar uitnodiging daaraan te danken had. “Het is veel werk maar ik dacht echt dat deze vrouw een grap maakte. Ze zei: ‘Vind je het leuk om te komen?’ Ik kon niet anders dan een beetje stamelen. Maar nadat ze mij alles uitgelegd had, was ik ervan overtuigd dat dit geen grap kon zijn. Drie weken geleden werden mijn gegevens opgevraagd, ik werd natuurlijk ‘gecontroleerd’ en mag nu de bus in. Dan hoef ik even geen ‘regelneef’ te zijn, want alles wordt geregeld!”

De kinderen van de klas vinden het ‘geweldig stoer’ dat hun juf naar de koning mag. “‘Cool!’, zeiden ze. De kinderen waren onder de indruk van de deftige uitnodiging. We hebben filmpjes bekeken van de huldiging van Beatrix in dezelfde kerk. Onwerkelijk dat ik daar ook kom te zitten!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.