ilona lagas petje af

Half vijf in de ochtend en de wekker loopt af. Even denk ik dat ik de wekker verkeerd heb ingesteld, maar al snel ben ik wakker genoeg om mijn afspraak van die ochtend weer te herinneren: Reewildtelling in Junne. De mensen van de Wildbeheereenheid (WBE) Ommen –Den Ham en van de Lemelerberg hebben college- en raadsleden uitgenodigd mee te gaan. Echt de moeite waard om eens mee te maken hoe al die vrijwilligers de ogen en oren zijn van de uitgestrekte gebieden waar het wild zich ophoudt.

En dat niet alleen. Wat een prachtige beleving is het om in het ochtendgloren rustig over bospaden te rijden en rond te speuren naar reeën. Er worden niet alleen reeën en het aantal bokken en geiten geteld, maar ze zien ook wat er in de natuur gebeurt. Met veel liefde en vakmanschap houden zij alles in de gaten. Ik was onder de indruk van hun kennis en van vele vrije tijd die zij steken in dit noodzakelijke initiatief. Deze ochtend wees de WBE Ommen-Den Ham mij op de wildspiegels die langs de Beerzerweg allemaal verdwenen zijn en dat daardoor het risico van aanrijdingen met wild weer is toegenomen. Een reekalf wordt na zo’n 9 maanden door de moeder verstoten. Deze dieren zwerven rond en lopen ook de meeste risico om aangereden te worden In het ambtelijk overleg heb ik daar meteen actie op ondernomen.

Woensdagavond ging ik mee met WBE Lemelerberg op de ronde door Archem mee. De geoefende ogen van de vrijwilligers zien zelfs tussen de dichte boomgroepen een ree staan. Je zou jaloers worden op die geoefende ogen. Wat missen wij leken dan veel. Hier leerde ik weer dat sommige weilandjes ,doordat ze net bemest waren, door de reeën gemeden worden. Op de vaste plekken waar altijd reewild te vinden is, stond nu niets. Ik had er geen idee van dat veel dieren zo honkvast zijn en zich meestal in hetzelfde gebied ophouden.. Ik voelde mij bevoorrecht dit mee te mogen maken en petje af voor jullie goede werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.