huurdersvereniging kraakt huurverhoging

TOEK heeft dit advies opgesteld in samenwerking met de andere lidorganisaties van de Vereniging van HuurdersOrganisaties in Overijssel en Gelderland (HOOG). De andere huurdersorganisaties hebben gelijkluidende adviezen uitgebracht aan hun lokale woningcorporatie.

In het advies stelt TOEK dat met een gemiddelde huurverhoging van ruim 4 procent een onevenredig groot deel van de rekening van de crisis bij huurders wordt neergelegd. Ze zullen in twee jaar tijd tussen 300 tot ruim 1.000 euro meer aan huur moeten betalen. Daarnaast hebben ze, net als alle andere Nederlanders, te maken met de koopkracht-effecten die het gevolg zijn van het overige kabinetsbeleid. TOEK voorziet dat steeds meer huurders betalingsproblemen en huurachterstanden zullen krijgen.

TOEK wijst er verder op dat het College Bescherming Persoonsgegevens heeft geconcludeerd dat de Belastingdienst inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer door inkomensgegevens van huurders te verstrekken aan verhuurders. Ook advocatenkantoor Kennedy Van der Laan komt tot een dergelijke conclusie in een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Nederlandse Woonbond. Op grond daarvan onderzoekt de Woonbond de mogelijkheden om de inkomensafhankelijke huurverhoging voor te leggen aan een Europese rechter.

De Afdeling Advisering van de Raad van State stelt in haar advies over het wetsvoorstel dat niet vaststaat dat het tegengaan van scheefwonen door de inkomensafhankelijke huur-verhogingen zal worden bevorderd. Volgens de Afdeling is het probleem van scheefwonen vooral een stedelijk probleem en vormt het niet meer dan een onderdeel van de problemen op de woningmarkt.

Het NCCW voorspelt dat zeker een kwart van de woningcorporaties de inkomensafhankelijke huurverhoging niet zal doorvoeren. Een van die corporaties is Trudo uit Eindhoven. Deze corporatie is het principieel oneens met de inkomensafhankelijke huurverhoging en weigert de kosten van de crisis een-op-een bij de huurders neer te leggen. Trudo verhoogt de huur slechts met het inflatiepercentage van 2,5% en blijkt daarmee in staat de gevolgen van de verhuurdersheffing te dragen zonder de rekening door te schuiven naar de huurders. TOEK is er van overtuigd dat dit bij Vechthorst ook tot de mogelijkheden moet behoren.

Volgens de Nederlandse Woonbond zal de informatie van de Belastingdienst over de inkomens van vele huishoudens onjuist blijken te zijn. Zij roept huurders daarom op de aanzegging goed te controleren en waar mogelijk bezwaar te maken. TOEK zal zich vanzelf-sprekend maximaal inspannen om huurders te informeren over hun mogelijkheden om bezwaar te maken. Ook zal zij huurders ondersteunen bij het opstellen van bezwaarschriften.

Voor informatie of hulp bij het maken van bezwaar kunnen huurders contact opnemen met HOOG: telefoon 0572 – 366 963 of e-mail bezwaar2013@eerstehulpbijhuren.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.