herman westerhof is 40 jaar rijinstructeur

Herman Westerhof uit Dalfsen viert zijn 40-jarig jubileum als rijinstructeur. Hier vertelt hij over zijn ervaringen.

“Met 17 jaar heb ik de LTS verlaten en daarna de autotechniek met goed gevolg afgesloten. Vervolgens ben ik aan het werk gegaan in de garage en daarnaast 2 avonden in de week naar de avondschool voor vervolg autotechniek en de diploma’s gehaald.”

“Na 4 jaar automonteur te zijn geweest, ben ik overgestapt naar het geven van autorijles en daarnaast ben ik weer naar school gegaan om alle intructeursbewijzen te behalen van auto,motor,vrachtauto en bus. De vraag naar motorrijles werd steeds groter omdat dit in Dalfsen nog niet mogelijk was. Als je drie jaar je rijbewijs had was het toegestaan om rijles te geven. Dat is nu wel anders.”

“In de begin jaren zeventig werd er maar weinig motorrijles gegeven, want iedereen kon bij het gemeentehuis voor een paar gulden een oefenvergunning ophalen. Dan kon men in deze regio zonder motorrijbewijs gaan oefenen. Dat is uit de hand gelopen en het werd weer afgeschaft. Iedereen moest toen een echt rijbewijs gaan halen.”

“In de beginjaren zat ik bij de kandidaat achter op de motor om les te geven. De examinator gaf mondeling de examenroute door. Dat was geen succes, want we waren elkaar zo kwijt en de kandidaat of de examinator was altijd eerder terug op de oproep plaats. Gelukkig rijdt de kandidaat nu voor mij uit en krijgt hij de instructies via de portofoon. dat werkt uitstekend.”

“Ook de bijzondere verrichtingen kwamen erbij, wat een goede zaak is. Twaalf oefeningen waaronder drie verschillende remtechnieken zoals de noodstop. Aan de hand van die twaalf oefeningen zijn de verkeers ongevallen gedaald. Zeven oefeningen moet een kandidaat tijdens het examen uitvoeren waar van er vijf voldoende moeten zijn.”

“In de afgelopen 40 jaar heb ik zeker meer dan 1000 motorkandidaten in opleiding gehad. Allemaal verschillende personen zoals de burgemeester, gemeentesecretaris, politieagenten, en de bankdirecteur. De leeftijd verschilde van 18 tot 70 jaar en ze zijn allemaal geslaagd. Het motorrijden wordt steeds aantrekkelijker voor het woon werk verkeer in verband met de files en de parkeer problemen.”

“Het geven van motorrijles doe ik na 40 jaar nog met heel veel plezier, bij zomer en winter. Wanneer je gaat klagen over nat of koud weer word je oud, maar ik denk nog niet aan de vut! Op mijn Honda goldwing 1800cc zit verwarming en een radio dus ik ga nog wel even door. Het slagingspercentage is elk jaar rond de 90%. Ook kunnen mensen bij mij terecht voor rijbewijs BE.”

Voor verdere informatie zie de site www.motorrijschoolwesterhof.nl

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.