Home / archiefcentraal / gratis ijsje oco luidt lente in

gratis ijsje oco luidt lente in

Het traditionele gratis lente-ijsje van Lunchroom Resto O. C. O. in Ommen: zaterdag 27 april is het weer zo ver. Tussen twaalf en vier uur kunnen kinderen tot een jaar of twaalf een gratis ijsje halen bij OCO aan de Brugstraat.

Sinds het begin van de jaren vijftig van de twintigste eeuw is het gratis ijsje van OCO een begrip. Op de eerste zaterdag van de lente mogen kinderen bij OCO langskomen om een ijsje uit te kiezen. Dick van Elburg, jarenlang eigenaar van OCO, kan zich die zaterdagen nog levendig herinneren. “Je moet je voorstellen dat zo’n zestig jaar geleden vrijwel niemand een diepvries had. Even een ijsje eten was er toen nog echt niet bij”, vertelt Dick. “Bovendien was er in de naoorlogse jaren nog veel armoede. Een ijsje was dus echt een traktatie. In die tijd lichtten we de scholen in wanneer het gratis ijsje gehaald kon worden. Voor de kinderen was het gratis ijsje een groot feest”, weet Dick zich te herinneren.

Agent

De zaterdag van het gratis ijsje was het topdrukte bij OCO. “Er stond zelfs een politieagent bij de ingang”, vertelt Dick. “Hij liet steeds een groepje kinderen binnen. Natuurlijk waren er ook kinderen bij die twee of drie keer probeerden om een ijsje te krijgen. Ze wisselden dan van jas, of deden een andere muts op. We zagen dat wel, maar gunden de kinderen ook wel een tweede ijsje”, zegt Dick. “Bovendien was het voor de kinderen erg spannend om nog een keer in de rij te gaan staan, omdat natuurlijk die agent aan de deur stond.”

Ommer Consumptie Onderneming

Wat is uitgegroeid tot Lunchroom-Resto OCO , begon in de jaren veertig van de twintigste eeuw bij een ondernemende bakkersknecht. In 1947 besloot Gerrit Jan van Elburg uit Dedemsvaart zijn geluk te beproeven met de verkoop van zelfgemaakte ijsjes in Ommen. Hij nam ontslag bij de bakkerij, huurde een pand aan de Kerkstraat in Ommen en startte zijn Ommer Consumptie Onderneming (O.C.O). Hij investeerde in de aanschaf van tweedehands ijsmachines en ging ijsjes verkopen. Het jaar 1947 had zo’n mooie zomer dat de ijsverkoop een schot in de roos bleek. “In die jaren kwam het toerisme in Ommen sterk op. Mensen gingen toen nog vooral in eigen land op vakantie. Door het toerisme en het mooie weer liep de verkoop zo goed, dat mijn vader aan het eind van het ijsseizoen zijn lening voor de machines kon terugbetalen en zelfs nog geld overhad om twee nieuwe fietsen van te kunnen kopen”, herinnert Herman van Elburg zich.

Van ijswinkel tot lunchroom

Om de wintermaanden door te komen werden er worst en gehaktballen verkocht, maar ook koffie, warme chocolademelk en broodjes. “Mijn vader was een ondernemende man”, vertelt Herman Van Elburg. Als het niet de tijd was om ijs te verkopen, dan fietste mijn vader naar de bossen waar mensen aan het werk waren om daar koffie met broodjes te verkopen. Mijn moeder stond dan in de winkel.” Aan het begin van de jaren vijftig van de twintigste eeuw verhuisde de ijswinkel naar het huidige pand aan de Brugstraat. “In dat pand bevond zich eerst een kantoorboekhandel. In de loop van de jaren werden de panden die zich erachter bevonden ook aangekocht en werd het geheel uitgebouwd tot lunchroom”, aldus Van Elburg.

Opening ijsseizoen

Sinds 2010 zijn Roel en Wilma van de Vegte de trotse eigenaars van OCO. De tijden zijn veranderd, maar één ding is gebleven en dat is het gratis ijsje bij de start van het ijsseizoen. “Vroeger was het gratis ijsje op de eerste zaterdag van de lente”, zegt Wilma. “Maar omdat het dit voorjaar nog zo vreselijk koud was hebben we het gratis ijsje uitgesteld. Nu we de winter eindelijk achter ons hebben gelaten kunnen we het ijsseizoen openen, met het traditionele gratis ijsje.”

Zoute pinda’s ijs

Het zal voor de kinderen nog een hele klus worden om de juiste smaak te kiezen. “We breiden ons aanbod uit naar 24 verschillende smaken”, vertelt Roel. “Naast de bekende smaken van vanille, banaan of aardbei kan er bijvoorbeeld ook gekozen uit watermeloenijs, smurfenijs of zoute pinda’s ijs.” Al het ijs wordt eigenhandig door Roel gedraaid in zijn ijsmakerij achter de lunchroom. “We hebben korte tijd overwogen om kant-en-klaar ijs te verkopen. Maar dat beviel totaal niet. De smaak van fabrieksijs haalt het niet bij ambachtelijk gemaakt ijs. Toen mijn zoon het ijs proefde riep hij uit: ‘Dat is geen ijs, dat is kauwgum!’ Sindsdien draai ik al het ijs zelf.” Dat betekent dat er aan het schepijs geen conserveringsmiddelen, kleur- of smaakstoffen worden toegevoegd. “Als ik bijvoorbeeld aardbeienijs maak, dan voeg ik niet een synthetische aardbeiensmaak toe, maar verse aardbeien”, vertelt Roel.

Iedereen die benieuwd is naar de nieuwe ijssmaken kan bij OCO terecht. Op zaterdag 27 april kunnen de kinderen tot twaalf jaar er tussen 12.00 uur en 16.00 uur als vanouds hun gratis ijsje komen ophalen.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.