geslaagde afsluiting erfgoedweek

Op de Heilig Hartschool is de afgelopen week gewerkt over het leven van vroeger. Op woensdag 24 april werd de week afgesloten met de opa en oma dag. De grootouders van de kinderen waren uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Ook waren er opa’s en oma’s die kwamen vertellen of uitleggen in de klassen.

Bij de kinderen van groep één en twee werd er aan het begin van het project een geheimzinnige kist bezorgd. Het bleek dat deze kist toebehoorde aan Anton Snel. Hij vertelde later over het graven van het Overijssels kanaal dat ook in Lemelerveld ligt.

Tijdens de opa en oma dag werd kennis gemaakt met een kleinkind van de brugwachter van toen. Dat kleinkind van toen is nu in 2013 inmiddels zelf opa. Hij vertelde bij groep twee en drie over het werk van de brugwachter en het betalen van tol. In de week zelf werkten de kinderen van groep drie en vier over de tijd van Ot en Sien. Je waande je ook in die tijd met kinderen gekleed als in die tijd. De kinderen gingen streng kijkend, niet lachend op de foto, net als vroeger.

De kinderen hebben spelletjes gedaan met de aanwezige opa’s en oma’s en geluisterd naar prachtige verhalen die verteld werden. Groep vijf en zes hadden een eigen thema; “Jan en Mien uit het jaar 1910”. Ze hebben met hulp van oma’s onder andere koper gepoetst, gewassen in de tobbe en de mangel en koffiebonen gemalen.

Groep zeven en acht, werkten over Lemelerveld in de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast het werken in de klassen zijn de groepen ook het dorp in gegaan om met behulp van oude foto’s te kijken hoe het dorp veranderd is in de loop der jaren. Als afsluiting werd er met opa’s en oma’s gepraat in een zogenaamd praotcafé gesproken over vroeger. Ze konden erg veel boeiende verhalen vertellen.

Naast alle bezoeken in de klassen was er ook de mogelijkheid om, onder het genot van een kopje koffie en een versgebakken “kniepertie”, andere opa’s en oma’s te ontmoeten en herinneringen op te halen. De plaatselijke klompenmaker gaf ook een demonstratie waar de kinderen, opa’s en oma’s konden kijken. Het was een zeer geslaagde afsluiting van het erfgoed project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.