geld voor rolstoelbus in recordtijd binnen

Toen Gerrit Heinen en Herman van Weeghel zo’n vier jaar geleden betrokken raakten bij zorgcentrum Rosengaerde als vrijwillige chauffeur, staken ze de koppen bij elkaar om de organisatie van de busritten te stroomlijnen en de mensen die daarvoor verantwoordelijk waren, te ontlasten. Heinen: “Toen werden er nog voornamelijk rondritjes rondom Dalfsen voor cliënten en bewoners georganiseerd. Wij begonnen met het samenstellen en verspreiden van busrittengidsen, waarbij bewoners en cliënten zich konden inschrijven voor een busrit naar een bepaalde bestemming of een mooie busrit.” Inmiddels zijn er groepen naar bijvoorbeeld het Openluchtmuseum in Arnhem, de Keukenhof, Paleis Noordeinde, en veel natuurparken en bezienswaardigheden geweest. “De bus werd steeds vaker ingezet en ieder jaar werd het aantal ritten en deelnemers verdubbeld. De bus waarmee we rijden is echter gedateerd.” De buscoördinatoren legden het plan voor een inzamelingsactie neer bij het management, en samen met Wendy Flim startten ze een werkgroep.

De werkgroep ging professioneel te werk: door Heinens achtergrond in de communicatie wist hij een gedegen communicatieplan te maken als basis voor de actie. Tussendoor werden de eisen voor de bus geëvalueerd, en bleek dat het verstandiger was een verlengde en verhoogde bus aan te schaffen. “Steeds meer bewoners wensen hun rollator mee te nemen, daar is in een standaard bus te weinig ruimte voor. Een extra airco bleek noodzakelijk, net als een geluidsinstallatie met oproepfunctie en extra luidsprekers. Daarnaast is er voor een automaat met achteruitrijsignalering gekozen om het de vrijwillige chauffeurs zo comfortabel mogelijk te maken. Dat zorgde ervoor dat het einddoel van de actie opgehoogd is naar 92.000 euro.”

“We hebben gebruikgemaakt van de aard van de Dalfser bevolking. Niet in één keer een heleboel informatie over de mensen uitstorten met veel poeha, maar informatie druppelen. Tevens hebben wij gebruikgemaakt van het ijzersterke imago van Rosengaerde als woonzorgcentrum.” En dus werden brieven geschreven naar fondsen, folders gedrukt en verspreid onder bewoners, medewerkers, verenigingen en scholen. “Eigenlijk het systeem van crowdfunding”, aldus Heinen. “Liever 20.000 keer 5 euro dan tien keer 10.000 euro.” Zo kwam er geld binnen via diverse verenigingen, kerken en particulieren. Vrienden van Rosengaerde deed een grote donatie, net als de Rabobank, maar ook via de compostactie, de Damito-actie en de Dalfser Midwinterhoornbloazers kwam geld binnen.

Nog even wachten tot eind juni, en dan kan de oude bus aan de kant gezet worden. “Er zijn beperkingen wat betreft het vastzetten van rolstoelen en het ombouwen van de bus voor meerdere rolstoelen is een zware klus. Zeker voor de, veelal wat oudere, vrijwillige chauffeurs.” En zomerse weersomstandigheden, waardoor voorheen veel zomerriten geannuleerd moesten worden, kunnen ook geen roet meer in het eten gooien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.