Home / archiefcentraal / de vilsterse molen bijna open voor publiek

de vilsterse molen bijna open voor publiek

De molen in Vilsteren is vanaf 1 mei tot 1 oktober open voor het publiek. Elke donderdag, zaterdag en elke tweede zondag van de maand zijn de deuren van 13.30 tot 16.30 uur geopend. De gidsen en de molenaars ontvangen de bezoekers om een en ander te vertellen over de Vilsterse molen. Groepen zijn ook buiten openingstijden op afspraak welkom.

Bij voldoende wind laat de molenaar de molen draaien en wordt er graan gemalen. Het seizoen start op 4 mei, om tien uur, met een bijeenkomst van alle gidsen om bij te praten en om het geheugen op te frissen.

De Vilsterse Molen uit 1858 is de hoogste molen in Overijssel. Deze achtkantige bovenkruier heeft meer dan 100 jaar gefunctioneerd als korenmolen. De twaalf meter hoge stelling geeft een prachtig uitzicht over het landgoed Vilsteren.

In 1901 werd de molen grotendeels door blikseminslag verwoest. Met onderdelen van twee molens uit de omgeving is hij hersteld om tot eind 1966 dagelijks dienst te doen. Na een restauratie van de buitenzijde valt de molen onder Monumentenzorg. Eind 1997 is de binnenzijde gerenoveerd en opnieuw maalvaardig gemaakt. Vanaf 2008 is de molen opleidingsmolen voor vrijwillige molenaars. Binnen is een expositie ingericht over de geschiedenis van de molen en het nut voor de gemeenschap van Vilsteren.

De Vilsterse Molen is geopend van mei tot oktober: donderdag, zaterdag en iedere tweede zondag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur. De rondleidingen worden gegeven door opgeleide molengidsen en vrijwillige molenaars. Bij voldoende windkracht wordt er tijdens het draaien van de molen graan gemalen. De entree bedraagt 1 euro per persoon.

Lees ook

Vilsteren moet het hoofd buigen voor Epse

EPSE – Met een zwaarbevochten ‘bloed, zweet en tranenoverwinning’ op Mariënheem in de pocket reisde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.