dalfsen stimuleert afvalscheiding

De inwoners van de gemeente Dalfsen scheiden hun afval steeds beter. Om te voorkomen dat het GFT-afval in de grijze container belandt, is in de gemeente enige tijd terug het ledigen van de groene container gratis gemaakt. Eens per twee weken kan deze kosteloos langs de weg worden gezet. De eerste metingen geven aan dat veel meer GFT-afval is aangeboden, wat er op duidt dat de inwoners het afval beter scheiden.

Ook alle huishoudens in het buitengebied (ongeveer 2500) hebben een grote groene container gekregen. De verwachting is dat die container ook hier veel gebruikt gaat worden voor onder meer het snoei- en tuinafval. Voor appartementen wordt naar maatwerk gekeken. Het delen van een groene container is een optie.

Een groot aantal huishoudens had een kleine GFT-container. Vaak is deze container te klein voor de hoeveelheid tuinafval. Na een uitnodiging hebben ongeveer 1500 huishoudens hun kleine groene container gratis omgewisseld voor een groter exemplaar. Deze maand wordt de gratis omruil actie herhaald. Bewoners krijgen hiervoor weer een uitnodiging. Mensen met een grote tuin kunnen een tweede groene container aanvragen bij de gemeente.

De afgelopen jaren scheiden de inwoners steeds beter hun afval, waardoor de grijze container minder wordt gebruikt. Dat was reden om het aantal ophaalrondes te halveren. Via een brief met de nieuwe afvalkalender zijn alle inwoners geïnformeerd. De inwoners kunnen 1 keer per maand het restafval, tegen betaling, aanbieden. Grote gezinnen en mensen met veel medisch afval kunnen een tweede grijze container aanvragen bij de gemeente. Dat is tijdelijk gratis. Ook scholen kunnen hun afval beter gaan scheiden door gebruik te maken van groene containers en plasticinzameling.

In het najaar worden aan de gemeenteraad plannen voorgelegd om scheiding nog meer te bevorderen. Bijvoorbeeld door het gebruik van ondergrondse wijkcontainers en inzameling van drankkartonnen zoals melkpakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.