Home / archiefcentraal / dalfsen bereidt zich voor op krimp scholen

dalfsen bereidt zich voor op krimp scholen

Student David van der Kerke voerde onlangs voor de gemeente een studie uit naar de effecten van krimp binnen het primair onderwijs in Dalfsen. Hij concludeerde dat het aantal basisschoolleerlingen in Dalfsen de komende tien jaar met 600 daalt van de huidige ruim 2900 naar 2300. Ook een aantal onderzoeksbureaus kwam op dergelijke cijfers uit. “De tijd van groei lijkt definitief voorbij,” concludeert Von Martels. “We moeten ons dus opmaken voor krimp in het basisonderwijs en we zullen te maken krijgen met leegstand. We wilden graag weten hoe de onderwijsbestuurders daarover denken. Daarom zijn we met hen in gesprek gegaan en zij onderkennen het probleem. Ze zijn het roerend met ons eens.”

De daling van het aantal leerlingen zal op termijn leiden tot leegstand van ongeveer 4500 vierkante meter schoollokaal. “We zien wel aankomen dat er scholen samengevoegd of gesloten moeten worden, maar daarover gaan wij als gemeente niet. Wij sluiten geen scholen en ik ga ook niet zeggen welke daarvoor in aanmerking komen. Maar als er nieuwbouw of renovatie nodig is, dient de gemeente wel klaar te staan met geld. In het verleden is Dalfsen daar vrij ruimhartig mee geweest, maar we gaan nu natuurlijk niet bouwen of renoveren voor leegstand.”

De gemeente wil zoveel mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden van de Kulturhusen in de verschillende kernen. “In elkaars nabijheid kunnen Kulturhusen en het onderwijs elkaar versterken. Kinderopvang en peuterspeelzaalwerk willen we bijvoorbeeld in de daar vestigen. En als er scholen moeten sluiten, worden die zoveel mogelijk ondergebracht in andere scholen die dichtbij Kulturhusen staan.”

Von Martels gaat deze week in gesprek met de schoolbesturen in Nieuwleusen. “We willen graag weten hoe het onderwijsveld de toekomstige huisvesting van scholen voor ogen heeft. Samen met hen gaan we toekomstige scenario’s uitwerken. De uitkomst moet natuurlijk zijn dat de alle kernen in de gemeente over sterke scholen en goede schoolgebouwen beschikken.”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.